A 2018-ban indult POKET csapat régi vágya, hogy Zsebkönyv sorozatukban megjelenhessen József Attila Szabad-ötletek jegyzéke című írása. Ehhez most az olvasók segítségét kérik: a brancsközösség oldalán kívánják elérni a kiadáshoz szükséges kétmillió forintot.

A József Attila halálát megelőző évben született Szabad-ötletek jegyzéke a mai napig a magyar irodalom egyik legvitatottabb tárgyát képezi. Nagyon intim, személyes írás, amit a költő akkor írt, amikor Gyömrői Edit pszichoanalítikus kliense volt. Az ő tanácsára született terápiás céllal, amit végül soha nem látott a szakember. A modern magyar irodalomtörténet és kulturális emlékezet és olvasói szeretet egyik legnagyobb dilemmája, hogy kiadható és olvasható-e a Szabad-ötletek jegyzéke. Hol húzódik a határ az intim, személyes és a nyilvános, közös között? Egy zseniális költő fullasztó képekben, delejező metaforákban tomboló szövege lehet-e csupán orvosi dokumentum, patologikus kórisme, vagy szükségszerűen műalkotás, szürreális stílusjegyekkel, fontos életrajzi információkkal, amelyet jogunk van olvasni. Kik vagyunk mi olvasók? Lélek-kukkolók vagy megértő távoli barátok? Ha kezünkbe kulcsot is kapunk, benyithatunk-e ama „héttoronyba”? Akárhogyan is: ez az egyik legfelkavaróbb szöveg, amit valaha papírra vetettek.

Az olvasók több különböző támogatási forma közül választhatnak. Az első kategória (Zsebkönyv csomag) magát a kötetet tartalmazza, az ennél magasabb támogatási összegű csomagoknál további extrák (Mondjad, Atikám! kötet, jegyek a kötetbemutatóra, valamint a POKET Karácsonyra, előadásjegy, dedikált könyvek) is várják az olvasókat.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Mondjad, Atikámból! című előadásból (Fotó: Szkárossy Zsuzsa)