Mit jelent magyarnak lenni? – teszi fel a kérdést az Affér Színház új tervezett produkciója, amelynek alapját a magyar népmesék világa adja. A színház már korábbi előadásainál is alapelvének tartotta az aktuális témák feldolgozását a közösségépítés céljából.

A király áldozata című előadás népszerű és elfeledett magyar népmesék, valamint az Affér Színház nyári alkotótáborában zajló improvizációk alapján készül. Az alkotófolyamat célja, hogy a felfedezett közös értékeken keresztül közelebb kerüljenek a saját maguk és mások magyarságához. A színház ennek bemutatására tökéletes alapnak tartja a magyar népmeséket, hiszen nem csak a magyar mitológia nyomait lehet felfedezni bennük, mondanivalójuk ma is aktuális, és a hétköznapi életünkre is vonatkoztatható. Az előadás célja, hogy megszólítsa a mai magyarokat, és teremtsen egy közös teret politikai oldaltól függetlenül.

„Manapság jó sokan és jó hangosan próbálják meghatározni, hogy mit is jelent magyarnak lenni. A kérdés az Affér Színház figyelmét is felkeltette, hiszen a társulat ars poeticája, hogy a sokunkat foglalkoztató társadalmi kérdésekből formáljunk előadásokat, elősegítve a párbeszédet.” – írja a darab közösségi finanszírozás oldalán a társulat.

A királyi áldozata bemutatóját jövő tavaszra tervezik, amennyiben sikerül összegyűjteniük a megvalósításhoz szükséges összeget. Jelenleg a teljes költségvetés 24%-a gyűlt össze.

Kiemelt kép: A király áldozata stábja (Fotó: Vass László)