A Zwack Unicum és a Budapest Park fiatal képző- és iparművészek számára indított közös pályázatot, melynek célja, hogy alkotásaikkal bemutassák, hogyan élték meg a bezártságot, később pedig a visszakapott szabadságot. A pályázatban – amelynek központi gondolata, hogy értékelnünk kell azokat a pillanatokat, amiket együtt tölthetünk szeretteinkkel, barátainkkal – négy művész terveiből fog választani egyet a szakmai zsűri, a nyertes installációt meg is valósítják a Budapest Parkban.

A pályázat koncepciójának legfőbb szempontja, hogy fiatal, kortárs művészek kezébe adják a feltett kérdések megválaszolását: hogyan és milyen eszközökkel tud egy alkotó egyévnyi bezártság után új értelmezést adni a „szabadság” és az „együttlét” fogalmainak egy több mint 225 éves márka és a város egyik legismertebb koncerthelyszínének bevonásával. „Hiszek abban, hogy egy olyan nagymúltú márkának, mint a Zwack Unicum, kiemelt feladata a tehetségek támogatása. Éppen ezért nagyon örülök, hogy egy ennyire izgalmas projektet tudtunk létrehozni a Budapest Parkkal, amelyben a fiatal művészek mutatják meg, mit is jelent nekik a szabadság, és mik azok az apró, de nagyon fontos dolgok, amelyek korábban teljesen természetesnek tűntek, de most megtanultuk őket újra értékelni” – nyilatkozta Zwack Sándor, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatóságának elnöke.

A meghívásos pályázat során négy alkotó egyedi látásmódja köszön vissza az elkészült terveken. Dóczi Attila képzőművészt olyan emlékei, tapasztalatai, családi eseményei ihlették, amelyek az installációba épülve egy párhuzamos univerzum vagy egy utópia képét jelenítik meg, és a mai világunk emlékeit dolgozzák fel egy, a távolinak tűnő jövőben. Rédling Hanna fotó-és vizuális művész számára az installáció-készítés új és izgalmas kihívás: munkájában a 3D, a klasszikus fotográfia és egyéb digitális megoldások ötvözésével kísérletezik. Balázs Nikolett képzőművész tervében központi szerepet kap a Budapest Park egyik fája, és egyéb természetközeli motívumokat is megjelenít a festészet és a szobrászat ötvözésének eredményeképp. Sztefanu Marina grafikus- és képzőművész pedig, akit az Unicum gyógynövényei ihlettek meg, installációs tervével mozgásra készteti és kommunikációra csábítja a befogadót, de legfőbb célja, hogy közösséget teremtsen.

Balázs Nikolett terve az Együtt vagyunk szabadok! című pályázaton (forrás: ACG Reklámügynökség Kft.)írek

A Zwack Unicum és a Budapest Park közös pályázatára beérkezett tervekből egy négytagú zsűri (Zwack Sándor, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatóságának elnöke, Etentuk Inemesit, a Budapest Park kurátora és művészeti tanácsadója, Ott Anna, a Hadik Kávéház művészeti vezetője, irodalmár, valamint Marsalkó Dávid, a Halott Pénz zenekar frontembere) választja ki azt a pályaművet, amelyet még az idei szezonban megvalósítanak a Budapest Parkban – a hazai zenei élet egyik kulcsfontosságú terének szerves részévé válva.

Kiemelt kép: Dóczi Attila terve az Együtt vagyunk szabadok! című pályázaton (forrás: ACG Reklámügynökség Kft.)