Május 9-én Alexander Sitkovetsky brit hegedűművész és az Anima Musicae Kamarazenekar közösen ad koncertet a Zeneakadémia nagytermében, ahol többek között Dohnányi, Haydn, Brahms és Bartók művei csendülnek majd fel. 

Kulturális összefonódások és egymásra hatások járják át az osztrák-magyar műsort: a fiatal Dohnányi Brahms stílusának hatása alatt írta szerenádját (C-dúr szerenád, op. 10), míg Brahms a magyar nép szeretetének művészi jelképeként saját anyanyelvünkön szólított meg minket. Bartók Béla ösztönzésére született meg a Magyar táncok forrásaira vonatkozó első alapvető tanulmány, amely azok népies eredetét igyekszik beazonosítani. A népzenekutatótól a Divertimento című mű kerül előadásra, Haydn-től pedig, aki kiválóan ismerte és szerette a korabeli népies műzenét és cigányzenét, az A-dúr („Melk”) hegedűverseny.

Alexander Sitkovetsky (Fotó: Alexander Sitkovetsky oldala)

Alexander Sitkovetsky, akinek egy kritikus szerint „olyan hegedűs tradíció áll a háta mögött, amelyet napjainkban ritkán hallani”, a legnagyobb kamarazenekarok és szimfonikus zenekarok élén szerepel vendégként szerte a világban. A brit hegedűművész Moszkvában született nagyhírű zenész családban. Első zenekari szólóestjét nyolcévesen adta, ugyanebben az évben bekerült a londoni Yehudi Menuhin Iskolába, ahol a névadó mesterrel több alkalommal is felléphetett. A világ vezető zenekarainak, többek között a londoni Royal Philharmonic, a London Mozart Players, a berlini Konzerthaus Orchestra, a Moszkvai Kamarazenekar, a BBC Concert Orchestra állandó vendége. Elkötelezett kamarazenészként a Sitkovetsky Piano Trio alapítója, amellyel többek között a londoni Wigmore Hallban, az amszterdami Concertgebouwban és a New York-i Carnegie Hallban is felléptek már. 2011 óta a Julia Fischer által alapított vonósnégyes tagja.

Kiemelt kép: Anima Musicae Kamarazenekar (Fotó: Anima Musicae)