2020. március 17-én látható először a Jónás Vera Experiment és a Soharóza közös, Back-Pack című koncertje a Müpa Fesztivál Színházában. Az énekes-dalszerző és a kísérleti kórus már korábban is dolgozott együtt, de ez az első egész estés közös projektjük, amelyet személyes élményekből és közösségi zeneszerzési technikákkal alkottak meg. Az est fókuszában az örökség, a család, a hovatartozás és ezek identitásunkra gyakorolt hatása áll – mint egy hátizsák, amelynek tartalmát mindvégig cipelnünk kell.

Mennyiben határozza meg az ember útját a születésekor kapott útravaló? Hordozunk-e családi örökséget külsőleg és belsőleg – vagy esetleg a viselkedésünkben is? Egyáltalán elválasztható az identitásunk attól, ahonnan és akiktől származunk? A Jónás Vera által vezetett, állandóan kísérletező Jónás Vera Experiment, valamint a szintén folytonosan új utakat kutató Soharóza kórus Back-Pack című estje ezekhez hasonló kérdéseket tesz fel az ember hovatartozásáról és az életben betöltött valódi helyéről. Az identitás és örökség kapcsolata, a származás viselkedésünkre tett lenyomata mindkét együttest foglalkoztatja, és ezeket csak saját tapasztalatokon keresztül lehet hitelesen feldolgozni.

Jónás Verát régóta a folyamatos zenei útkeresés jellemzi, és a tizenegy éve alakult Soharóza kórus pedig olyan kísérleti énekegyüttes, amely Halas Dóra vezetésével játszik hangokkal, különböző zenékkel és zajokkal, az emberi testtel és a térrel. Az alkotói folyamatban sokat segítettek Rubik Ernő Zoltán kiinduló zenei ötletei és hangszerelési közreműködése is. Az ősbemutató performatív koncert lesz, egy elmélyült zenei gondolkodás arról, hogy az örökölt minta és identitás meghatároz, de ez egyben formálható is.

Kiemelt kép: Back-Pack (fotó: Soharóza PR)