Május 13-án 19 órakor a 20 éves Szent Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs először ad elő a budapesti Hagyományok Házában. A Bartók-Mozgásban című 60 perces koncertszínházi produkcióban Bartók ritkán hallható férfikarra írt művei és az ezeket keretbe foglaló népzenék egy mesét adnak ki, egészen pontosan egy férfiember életének állomásaira, lelki stációira kalandoznak el: az eszmélés, a gyengébb nemmel való találkozás, a küzdelem, a visszatekintés és a halál mérföldköveinél készített pillanatképeket merevítik ki, az állomások között pedig a felgyűjtött népzene késztet továbbgondolkodásra.

Bartók Béla méltán az egyik legismertebb magyar zeneszerző, aki sajátos zenei nyelvével kitörölhetetlen nyomott hagyott a 20. század zenetörténetében. Zongorára, zenekarra írt művei, valamint kamarazenéje mellett azonban sajnos kevéssé váltak ismertté férfikarai. Igaz, Bartók mindössze hat ilyen művet komponált, ezek azonban  a mai napig sem foglalhatták el méltó helyüket a világ koncerttermeinek repertoárjában, főképp a nyelvi és rendkívüli technikai komplexitásuk miatt. A Szent Efrém Férfikar célja ezzel az ellőadással pedig nem más, mint hogy ezeket a kevéssé ismert remekműveket is élvezetesen, mindenki számára befogadható módon prezentálja.

A darabot Bubnó Tamás, Liszt-díjas, érdemes művész koncepciója alapján alkotta meg a Szent Efrém Férfikar (Balázs Edgár, Bubnó Lőrinc, Bubnó Márk, Oláh Marcell, Papp Viktor, Rácz Ambrus és Tóth Péter), amelyben a mozgás elsősorban a szólamok, a zenei folyamatok és a kompozíciós építkezés láttatására szolgál, és ez időnként ötvöződik a népdalok tartalmi megjelenítésével. Az előadást a Szent Efrém Férfikar 2021. március 25-én, Bartók születésének 140. évfordulóján mutatta be a Hagyományok Házában online közvetítés keretein belül.

Kiemelt kép: Jelenet a Bartók-Mozgásban című előadásból (Fotó: Hagyományok Háza)