Megkezdődtek a Vecsei H. Miklós által jegyzett Ifjú barbárok próbái, amelyet a közönség a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciójaként, július 5-én láthat először Gyulán, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.

A darab a két világhírű magyar zenetudós, Bartók és Kodály barátságát, első népdalgyűjtő útjainak motivációit és élményeit dolgozza fel, miközben magyarságtudatunk, nemzeti azonosságtudatunk ma is aktuális kérdéseivel szembesíti a nézőt. A fiatal alkotócsapat ismét olyan ősöket hívott társul, akiknek példája és minden fájdalmon átívelő hite és missziója, komoly segítséget nyújthat számunkra a 21. század útvesztőiben. Mindezt a tőlük megszokott gyors, ötletes, fiatalokhoz is szóló módon, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészeinek (Albert Csilla, Bodolai Balázs, Farkas Loránd, Gedő Zsolt, Imre Éva, Szűcs Ervin, Tőtszegi Zsuzsa és Váta Lóránd) szereplésével.

Az előadásban a zenei aláfestésről a Tokos Zenekar gondoskodik, András Katalin-Bíborka, Lakatos Ágnes, Kacsó Nimród-Károly, Vincze-Pistuka Hunor pedig Berecz István koreográfiáit fogják táncolni. A díszletet Csíki Csaba, a jelmezeket Cs. Kiss Zsuzsanna tervezte, az előadás zeneszerzője Kovács Adrián, zenei vezetője Mester Dávid.

Kiemelt kép: Ifj. Vidnyánszky Attila (középen) az Ifjú barbárok olvasópróbáján (Fotó: Biró István)