Közös előadásra készül a 6SZÍN és a k2 Színház: Benkó Bence rendezésében március 4-én mutatják be A király bolond, avagy haldoklón zengő, végső, bús panasz egy felvonásban című előadást, amely Edward Bond Lear című drámáján alapszik.

A Lear az egymást váltó – formálisan különböző, de lényegében azonos – politikai rendszerek drámája. Egy olyan társadalomról ad kegyetlen képet, ahol a hatalom mindig erőszakos, az egyén mindig alávetett, a különböző elvek és érdekek pedig mindig többet érnek az emberi életnél. Edward Bond, a szerző szerint a könyörület hiányzik belőlünk, a jelenkor összeegyeztethetetlen az isten-eszménnyel, a Shakespeare-korabeli reneszánsz humanitás és emberi gazdagság pedig eltűnt a modern világból. A k2 és a 6SZÍN közös előadása arra az ellentmondásos kérdésre keresi a választ, hogy az általunk épített és minket körülvevő védőfalak valóban képesek-e szabaddá tenni bennünket. „Ha Isten teremtette volna a világot, mindig igazságos és bölcs lenne a hatalom, és mennyi szenvedést takaríthatnánk meg! De a világot mi teremtettük – a magunk kicsinységéből és gyengeségéből. Félszeg és törékeny az életünk, és csak egyvalami őrizheti meg a józanságunkat: a könyörület, és könyörület nélkül az ember őrült” – áll az előadás ajánlójában.

Az előadást a k2 színház egyik alapítótagja, Benkó Bence rendezi, aki Bíró Bence mellett dramaturgja is a darabnak. A szövegkönyv Bond drámája, valamint Földényi F. László fordításának felhasználásával készült, a látványért Mucsi Balázs, a zenéért Zságer-Varga Ákos felel. A történet szereplőit Bán Bálint, Boros Anna, Kocsis Pál, Piti Emőke, Urbán Richárd és Viktor Balázs keltik életre.

Kiemelt kép: Pillanatkép A király bolond olvasópróbájáról (Fotó: Szkárossy Zsuzsa)