Magdalena Abakanowicz munkássága által inspirált, rendhagyó előadásra készül Gergye Krisztián a Soharózával együttműködésben, A test emlékezete címmel.

Gergye Krisztián táncos, koreográfus és rendező, a kortárs táncélet egyik legmarkánsabb alakja és képviselője. Munkáiban a hagyományos és a kortárs mozgáskultúrát ötvözi, egyedi és jellegzetes tánc- és testnyelvet használva, ami sokban megkülönbözteti őt kollégáitól. 2001 óta készít saját koreográfiákat és rendezéseket, melyekkel eleinte csak projekt-jelleggel foglalkozott, ezek az alkotások azonban mára már a szakmában egyedülálló produkciókká nőtték ki magukat. Előadásaiban a tánc, a prózai színház és a képzőművészetek határán kísérletezik, ebben pedig A test emlékezete sem lesz kivétel.

Gergye Krisztián saját készítésű rajza az előadás plakátjához

Az előadásban számos művészeti műfaj, hétköznapi és előadóművészeti gesztus találkozik majd egymással: a tánc, a színház, a báb-művészet, a performansz-művészet, zenei kompozíciók és kórusművek összhangja hozza majd létre az „Abakanowicz-i világképet”. A zenei hangzás kialakításáért és megteremtéséért Zombola Péter zeneszerző és a Soharóza kórusa felel, akik szintén a kísérletezés képviselői. A csoport fő ismérve a közösségi zeneszerzés és kísérleti együtténeklés, amely során a tagok nemcsak előadóművészként, hanem társalkotóként is részt vesznek az adott projektek létrehozásában. A kórus Zombola Péter több már meglévő zeneművét is felhasználja az előadás során, amelyeket saját tolmácsolásukban illesztenek be az előadásba, valamint a zeneszerző maga is részt vesz az előadáson, aki több ponton zongorával kíséri majd a kórus tagjait, megteremtve ezzel a kellő atmoszférát.

A test emlékezete című produkciót Magdalena Abakanowicz lengyel szobrász életműve inspirálta. „Szobrai mintha egy letűnt kor emléknyomai lennének. Kimerevített archetipikus alakjai és objektumai egy képzeletbeli civilizáció létezésének lenyomatai. Az archaikus és a szellemi világokhoz való kötődéseink a test emlékezetében fedezhetők fel. Koreográfusként ennek a test-emlékezetnek, a testnyelven túli, vagy nyelv előtti, csak rá jellemző nyelvének elkötelezett kutatójaként Abakanowicz műveiben látom az analógiát és a visszaigazolást, hogy nemcsak érdemes, de létszükséglet ezen az úton járnom és haladnom.” – fogalmazott Gergye Krisztián. A különleges produkciót Barabás Anita, Gergye Krisztián, Téri Gáspár, Zombola Péter, valamint a Soharóza kórusának tagjai adják elő. A bemutatót október 27-én tartják a Nemzeti Táncszínházban.

Kiemelt kép: Gergye Krisztián (Fotó: Dömölky Dániel)