Decemberben tartották a Radnóti Színház idei évadának második bemutatóját, Szálinger Balázs Kályha Kati című drámáját Rusznyák Gábor állította színpadra, a címszerepben pedig a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznőt, a teátrum igazgatóját, Kováts Adélt láthatják a nézők. Az eddig osztatlan közönségsikert arató darabot tűzte műsorára a színház a magyar kultúra napján, a vasárnap 17 órától látható előadást a SZÓVAL című közönségtalálkozó követi majd.

A történet az első világháború után játszódik Nagybányán, amely néhány hónapon belül a románok által megszállt területek egyik központjává vált – a darabnak ez a történelmi „pillanat” a tere és ideje, helyszíne pedig a Kályha nevezetű kocsma, a Kispiac téren, amelynek kétszeresen özvegy háziasszonya, Kályha Kati mindent megtesz azért, hogy túléljen és megvédje a sajátjait. A cselekményszálak a hatalomról, az identitáskeresésről, a valahova tartozásról, a túlélésről és a belehalásról fogalmaznak.

A ma is aktuális témákról az előadást követően 19 óra 45 perctől Kováts Adél mellett Rusznyák Gábor, valamint Szálinger Balázs és Visky András, erdélyi magyar író, drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár beszélget majd. A Csunderlik Péter történész moderálta eseményen a részvétel ingyenes.

Kiemelt kép: Jelenet a Kályha Kati című előadásból (Fotó: Kovács Milán)