November 5-én két egyfelvonásos opera kerül színre a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában: Henry Purcell Dido és Aeneas, valamint Tom Johnson Négyhangú Opera című produkcióit láthatják a nézők. A premierhez kapcsolódóan, november 2-án, azaz ma 16 óra 30 perctől zenés közönségtalálkozóra kerül sor a Reök-palotában az alkotók közreműködésével: Göttinger Pál rendezővel, valamint az operák szereplőivel Horák Renátával és Szélpál Szilveszterrel. A beszélgetést Dinyés Dániel zenei vezető moderálja.

Purcell Dido és Aeneas című operája a trójai háború után játszódik Karthágóban. Egy kibontakozó gyönyörű szerelmi történetet zúznak ketté gonosz túlvilági hatalmak. A zenetörténet egyik legemlékezetesebb búcsú áriája, villódzó kórusok, varázslók, matrózok és nagyszabású táncjelenetek tarkítják az operát. Purcell életteli barokk muzsikája tölti meg szenvedéllyel ezt a végzetes szerelmet. Tom Johnson Négyhangú Operája pedig igazi stílusbravúr. Szereplői az énekes társadalom közismert figuráinak karikatúrái. Ellenállhatatlan humorral kalauzol minket a színfalak mögé, összekacsintva velünk az énekesek esendőségein. Megmutatja az egyébként nem látható és hallható helyzeteket, rivalizálásokat, örök konfliktusokat, harcot a közönség kegyeiért. Mindezt négy hangon, négy szereplővel. Tom Johnson velünk élő klasszikus, ezt az operáját a világ minden országában a legnagyobb sikerrel adják elő mind a mai napig.

A közönségtalálkozó megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni a gyakornok@szegediszabadteri.hu címen lehet ma 15 óráig. Az eseményt a Szegedi Nemzeti Színház hivatalos Facebook-oldalán élőben is közvetítik.

Kiemelt kép: A Dido és Aeneas, valamint a Négyhangú Opera főszereplői (Fotó: Szegedi Nemzeti Színház)