Június 16-án, Nagy Imre újratemetésének évfordulóján debütált az Örkény Színházban A nemzet özvegye című, történelmi tényeken alapuló fikciós dráma, amelyet Kelemen Kristóf írt és rendezett is egyben. A darab februári előadását követően közönségtalálkozón is részt vehetnek a nézők.

1989. június 16-án Nagy Imre újratemetése a kommunizmusból a demokráciába vezető átmenet legnagyobb hatású, szimbolikus eseménye volt. Több mint harminc év hallgatás után számos sír és történet tárult fel a nyilvánosság előtt: özvegyek és gyermekeik napokig tartó rituálé során nézték végig a 301-es parcellánál, ahogy férjeik, szerelmeik és szüleik maradványait, csontjait és elfoszlott ruhadarabjait szakszerű orvosszakértői vizsgálat során kiemelik a földből, azokból a jeltelen sírokból, amelyek pontos helye évtizedekig titkos volt. Egy ilyen sír mellett áll ugyanannak a férfinak két özvegye, akik ezekben a drámai pillanatokban kénytelenek saját múltjukkal is szembenézni.

A valóság elemeiből inspirálódva fiktív világot építő, archetípusos figurákat felvonultató produkció február 1-i előadása rendhagyó módon 19 óra 30 perctől veszi kezdetét, majd ezt követően közönségtalálkozóra kerül sor a teátrumban. A beszélgetés résztvevői Jánosi Katalin képzőművész, Nagy Imre, az 1956-os forradalom mártír-miniszterelnök unokája, a Nagy Imre Alapítvány kuratóriumi tagja, Dr. Rainer M. János, történész, egyetemi tanár, a Nagy Imre Alapítvány kuratóriumi tagja, és Kelemen Kristóf szerző és rendező lesznek. A rendezvényen az Örkény Színház igazgatója, Mácsai Pál moderál.

Kiemelt kép: Für Anikó és Kerekes Éva A nemzet özvegye című drámában (Fotó: Horváth Judit)