December 19. és január 2. között a Budapest Bábszínház legnépszerűbb előadásaira, valamint legújabb premierjükre válthatunk stream-jegyet.

December 19-én, 20-án és 28-án a színház idei évadának első bemutatója, Václav Ctvrtek Rumcájsz című meséje (rendező: Schneider Jankó) lesz látható. A népszerű cseh mesekönyv- és rajzfilmsorozat bábszínpadi adaptációjában az igazságos banditával és kedvesével, Mankával ismerkedhetnek meg az óvodások és kisiskolások. December 25-én és január 3-án a közönségkedvenc Holle anyót (rendező: Kuthy Ágnes) közvetíti a Bábfilmszínház. Holle anyó világában a mostohatestvérek bejárják a jóság, tisztelet, szorgalom, segítőkészség, egyben a felnőtté válás útját, ki-ki a maga módján. Az előadás különlegessége, hogy a ritkábban használt marionett és pálcás bábtechnikát is alkalmazza.

December 26-án és 27-én a Gengszter nagyi (rendező: Hoffer Károly) lesz műsoron. Főhősei egy unalmasnak látszó nagymama és 11 éves unokája. David Walliams kortárs angol író kiskamaszoknak szóló regényében olyan társadalmi-emberi kérdéseket, problémákat jár körül, mint a kitaszítottság, a kívülállás, a különbözőség elfogadása vagy elutasítása. December 29-én Jules Verne ikonikus történetét, a 80 nap alatt a Föld körül című előadást (rendező: Kuthy Ágnes) láthatjuk. A fordulatokban gazdag sztori Phileas Fogg úrról, az előkelő londoni Reform Club hóbortos tagjáról szól, aki arra vállalkozik, hogy fogadásból 80 nap alatt körbe utazza a Földet.

December 31-én, az évet a Boribon és Annipanni című produkcióval (rendező: Ellinger Edina) zárja a Bábfilmszínház. Marék Veronika hőseit az egész világ ismeri, a mackó és a kislány történetein generációk nőttek fel, az előadás 2014-ben elnyerte a legjobb gyerek- és ifjúsági előadás kategóriájában a Színikritikusok Díját.

Jelenet a Gengszter nagyi című előadásból (fotó: Éder Vera / Budapest Bábszínház)

Azonban nem csak a legnépszerűbb előadások lesznek láthatóak az ünnepi időszakban, hanem a teátrum legújabb bemutatója is. Az elsősorban kisiskolásoknak (és természetesen családjuknak) szóló Kisrigók december 30-án 18 órakor debütál majd az online térben. A különleges előadás Paulon Viktória személyes indíttatású története, örökbefogadott gyermekei fantáziadús, mesés elemekkel átszőtt magánmitológiája, melyet Gimesi Dóra adaptált színpadra.

„A történetet a gyermekekre vágyakozó anya és apa meséli élőszereplőként, és bunraku bábokkal elevenedik meg a színpadon. Koncepcióm szerint a bábok szintjén a gyerekek ugyan csak a történet végén, megannyi izgalmas kalandot követően találkoznak, ám „láthatatlan” szinten összefonódik az életük már jóval hamarabb. A filmes zenével kísért kalandok sok-sok humorral és játékkal a nagycsoportos óvodásoktól kezdve minden korosztályhoz szólnak elfogadásról, összetartozásról, a család fontosságáról” – mondta el Hoffer Károly, a rendező. A stream-premier mellett a Kisrigókat január 2-án újra láthatják a nézők 15 órától.

Kiemelt kép: Jelenet a Rumcájsz című előadásból (fotó: Éltető Anna / Budapest Bábszínház)