November 13-án, a Rózsavölgyi Szalonban kaphatott először ízelítőt a közönség Für Anikó színésznő és énekesnő régóta várt új szólóalbumából. A sajtó számára tartott minikoncerttel egybekötött pódiumbeszélgetésen több kulisszatitokra is fény derült, többek között arra, kik a dalok alkotói, milyen témák köré épült fel az album és miért a Magyar hangja vagyok címet viseli.

Für Anikó első szólólemeze 2006-ban jelent meg, majd négy évvel később, 2010-ben újabb dalokkal örvendeztette meg rajongóit. Bár a következő albumot 2014-re tervezték, egyéb elfoglaltságok és munkák miatt nem jött össze. Pár évvel ezelőtt azonban újra megfogalmazódott az alkotókban a vágy, és nekifogtak az újabb közös munkának. A Magyar hangja vagyok dalszövegeit az előző két lemezzel ellentétben már nem Bereményi Géza, hanem Fekete György írta, Hrutka Róbert mellett pedig zeneszerzőként csatlakozott Borlai Gergő és Jamie Winchester is.

Fekete György, aki negyedszázada alkotótársa Gerendás Péternek, közel harminc dalszöveget írt Für Anikó, a felesége számára. A klasszikus, örök érvényű témák mellett megjelennek közéleti, az emberek mindennapjait átszövő problémák is. Ilyenek az álhírek, a mindent átszövő internetes világ, vagy az erdőtüzek kapcsán még erősebb lendületet vett zöldmozgalom, ez utóbbival a Nem tanul az ember című dal foglalkozik. A szólódalok mellett lesz egy duett is, amit kollégájával, a szintén Örkényes Nagy Zsolttal ad elő a színésznő.

Für Anikó új albumjának borítója (fotó: Örkény Színház)

Ebben az albumban Für Anikó „bevadul”, és bár a korábbi két lemez sem volt romantikus hangvételű, ebben a rockos minták a dominánsak. „Az érzelmek és az érzelgősség két külön világ. A rockzene primer érzelmi gesztusokból álló zene, ezért elemi, zsigeri. Nem kell tupírozni, nem kell eljátszanom, csak át kell engednem magamon a dalokat” – mondta a színésznő. Annak ellenére, hogy közéleti témák is helyet kaptak az albumon, minden dalban benne van Für Anikó személyisége, és ahogy ő maga fogalmazott, „nem múzsa, vagy szellem voltam az alkotók számára.”

Az esemény végén kitértek arra is, miért a Magyar hangja vagyok lett az album címe. Für Anikót ugyanis sokan elsősorban nem is a színpadról, vagy a képernyőről ismerik, hanem külföldi színésznők (mint például Sandra Bullock vagy Cameron Diaz), illetve animációs figurák magyar hangjaként. A lemezbemutató koncert december 20-án lesz az Örkény Színházban, a teátrum boltjában, az Örkény Pontban pedig már megvásárolható az album.

Kiemelt kép: A sajtótájékoztató (fotó: Kincses Gyula)