Szigorú biztonsági előírások mellett rendezik meg október 15-18. között az őszi Margó Irodalmi Fesztivált a Várkert Bazárban. 

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kapcsolódó programjaként megrendezésre kerülő fesztiválra közel 60 programmal készülnek a szervezők, amelyek között természetesen idén ősszel sem maradnak el a könyvbemutatók. A rendezvényen mutatja be legújabb kötetét többek között Barabási Albert-László, Háy János, Jászberényi Sándor, Karafiáth Orsolya, Kerékgyártó István, Kiss Tibor Noé, Mucsi Zoltán, Nyáry Krisztián, Pető Péter, Rubik Ernő, Tisza Kata és Závada Pál is. A határzár pedig a külföldi írókat sem tudta kizárni a listáról, ugyanis Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Stefan Ahnhem és Wu Mung-yi online vesznek majd részt az eseményen. 

A fesztiválon idén hatodik alkalommal kerül átadásra a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díj, melynek nyertese a pénznyeremény és a próbafordítás mellett 10 millió forint értékű médiatámogatást kap a Bookline jóvoltából. 

„A járvány megváltoztatta az életünket, de az olvasás segít megérteni, hogyan lehet együtt élni az új helyzettel.” – mondta Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár igazgatója, aki hozzátette, hogy a tavaszi online programok sikerére való tekintettel most is terveznek internetes közvetítéseket. A szervezők a járványügyi helyzetre való tekintettel és a nézők biztonsága érdekében regisztrációt vezetnek be, a látogatószámot csökkentik, a maszkviselést pedig kötelezővé teszik az épületen belül. Ennek értelmében a könyvvásárt hagyományos formában nem tartják meg, a friss megjelenések azonban a Bookline-nak köszönhetően online és a helyszínen is kedvezményesen megvásárolhatók lesznek. 

A részletes programlista elérhető a fesztivál hivatalos honlapján, illetve a Margó Facebook oldalán. 

Kiemelt kép: Nyáry Krisztián, Závada Pál és Jászberényi Sándor (Fotó: Margó Fesztivál)