Becsült értékének csaknem háromszorosáért, 21 millió fontért (10,4 milliárd forint) cserélt gazdát David Hockney angol művész festménye, amely a francia partoknál, a Földközi-tenger horizontja mögé lebukó napot ábrázolja.

Az 1969-es Early Morning, Sainte-Maxime (Kora reggel, Sainte-Maxime) című műért a londoni Christie’s aukciósház szerint hat percen keresztül licitálták túl egymást a versenybe szállók. Az elmúlt három évtizedben magánkézben lévő festmény becsült értékét 7 és 10 millió font (3,4-5 milliárd forint) közé tették. A 85 éves festőművész egy fénykép alapján alkotta festményét, amelyet dél-franciaországi nyaralásán készített Tony Richardson brit filmrendező Saint-Tropez-i nyaralójának teraszáról. Hockney akkori párjával látogatott el a francia riviérára, amely Katherine Arnold, a Christie’s aukciósház egyik vezetője szerint ekkor élte fénykorát. „Hockney szerelmes volt, a képen látni lehet is az elégedettséget és a boldogságot. Szinte érezni lehet azt az örömöt, amit ő érzett a kép megfestésekor” – mondta el az aukciósház második világháború utáni és kortárs európai művekért felelős vezetője.

A több mint 50 éves festmény leütési ára ugyanakkor töredéke az 1972-es Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) című alkotás nyertes licitjének: Hockney híres medencés festményeinek egyike – amely a művész legelső munkái közé tartozik – négy évvel ezelőtt rekordáron, 90,3 millió dollárért kelt el. Ez akkori árfolyamon 25,5 milliárd forintnak, aktuális átváltásban pedig több mint 39,5 milliárd forintnak felel meg.

Kiemelt kép: David Hockney: Early Morning, Sainte-Maxime (1969)