A koronavírus-világjárvány utáni normalitásba való visszatérés jegyében szervezik meg idén a 13. Kolozsvári Magyar Napokat, amely augusztus 14-én veszi kezdetét, és mintegy nyolc napon keresztül tart.

Erdély legjelentősebb kulturális fesztiválján – 150 partnerszervezettel együttműködve – 60 helyszínen 450 programmal várják az érdeklődőket, és ezzel megpróbálnak visszatérni abba a kerékvágásba, amelyben 2019-ig haladtak. Immár hagyományosan „fesztivál a fesztiválban” módjára rendezik meg a Szent István-napi Néptánctalálkozót, valamint most először tartják meg a Magyar Egyházzenei Fórumot. A Farkas utca felújítási munkálatai miatt módosítani kellett a fesztiválutca megszokott helyszínein: idén a Farkas utca bekötőutcáin szervezik meg a kézműves- és könyvvásárt, a turisztikai vásár Magyarország kolozsvári főkonzulátusának az udvarára költözik, ahol fröccsteraszt is berendeznek. A szervezők elárulták azt is, hogy a Házsongárd Alapítványnak gyűjtenek adományokat idén, a közönség karszalag vásárlásával támogathatja Dsida Jenő költő kriptájának a felújítását. 

László Eszter, a Hagyományok Háza erdélyi hálózatának irodavezetője elmondta, hogy első alkalommal szerveznek folkudvart: a Református Kollégium udvarára várják a néphagyományok, a népzene és a néptánc kedvelőit, akikkel közösen idézik fel az idén ötvenéves magyarországi, valamint a 45 éves kolozsvári táncházmozgalmat. A Kolozsvár főterén felállított nagyszínpadon többek között olyan fellépők koncerteznek, mint a Republic, a Budapest Klezmer Band, a Csík Zenekar, Presser Gábor és Karácsony János, a Pokolgép és a Bagossy Brothers Company.

Bagossy Brothers Company (fotó: BBC Facebook oldal)

Augusztus 20-án, a magyar államalapítás és Magyarország fővédőszentje, Szent István király tiszteletének ünnepnapján adja elő a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Csíksomlyói passió című előadást Vidnyánszky Attila rendezésében a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. „A Csíksomlyói passió című előadás a Nemzeti Színház egyik meghatározó produkciója, éppen ezért a 2017-es budapesti kőszínházi bemutató után minden évben ezzel az előadással kezdjük az évadunkat” – árulta el Vidnyánszky, a teátrum vezérigazgatója, aki emlékeztetett arra is, hogy a 2017-es premiert követően ez az előadás a pesti kőszínházból „zarándokútra kelt”, és azóta a magyarság szakrális helyszínein adják elő minden évben: 2018-ban a csíksomlyói nyeregben, 2019-ben az esztergomi bazilika előtti téren, 2021-ben a debreceni református nagytemplom előtt volt látható a produkció. Ebbe a sorba illeszkedik az idei augusztus 20-i előadás is.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Csíksomlyói passió című előadásból (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)