Ma ünnepli 65. születésnapját Kováts Kriszta Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő, rendező.

Kováts Kriszta 1957. május 7-én, Budapesten született, Kováts Emil (villamosmérnök) és Menczer Veronika (műszaki rajzoló) lányaként. Már gyerekként énekelt és zenélt, a Magyar Rádió Gyermekkórusával bejárta a világot. 1975 és 1979 között volt a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt, Horvai István prózai osztályába járt. A diploma megszerzését követően egy évad erejéig a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, majd két évre a győri Kisfaludy Színházhoz igazolt. Ez idő alatt robbant be a köztudatba: 1980-ban az Evita című rockopera magyarországi bemutatójának címszerepét játszotta. 1988 között a Rock Színház (alapító)tagja volt, akkoriban hosszú időn keresztül a legtöbb külföldi és magyar rockopera főszerepét eljátszotta, több esetben először Magyarországon. 1988 és 1990 között a Madách Színház színésze volt, majd öt évig szabadfoglalkozású művészként tevékenykedett. 1995 és 1999 között a Veszprémi Petőfi Színházban játszott, majd egy évig a debreceni Csokonai Színház színésze volt. 2000-ben ismét szabadúszóvá vált. Vezetett rádióműsort, volt saját klubja is, a 2001-től 2005-ig fennálló Kovátsműhely, ahol azonos nevű zenekarával a magyar könnyűzenei élet számos szerzőjét látta vendégül. 2008-tól a Baltazár Színház tanára és rendezője lett. A 2014-ben bemutatott Mamma mia! egyik főszereplőjeként ismét visszatért a Madách Színházba.

Kováts Kriszta (középen) a Mamma mia! című musicalben (Fotó: Madách Színház)

Az Evita címszerepe után a legnagyobb musicalekben játszott főszerepet: ő volt a Jézus Krisztus Szupersztár Mária Magdolnája, a West Side Story Mariája, a Sztárcsinálók Ulrikája, a Les Misérables – A nyomorultak Fantine-ja, az István, a király Gizellája, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról Esztere, a Veled, Uram! Gizellája, a Chicago Morton Mamája és végül, de nem utolsó sorban a Mamma mia! Donnája. Emellett prózai szerepeket is játszott (Vízkereszt, vagy amit akartok – Olívia, Kurázsi mama – Yvette Pottier, Nézzünk bizakodva a jövőbe – Angéla), valamint több alkalommal kipróbálta magát rendezőként is (Alice Csodaországban, A világ nagy színháza, Antigoné-tükör, Nő az időben, Az ördögszáj, A helység kalapácsa, Nézzünk bizakodva a jövőbe, Az üstökös). Több mint egy tucat saját albummal büszkélkedhet, valamint számos zenés színpadi mű hanganyagán működött közre.

2013 őszén megalapította a Kováts Kriszta Kvintett nevű formációt, azzal a céllal, hogy budapesti legendákról énekeljen. A Budapest bámészko című koncert budapesti legendás személyekről és helyszínekről szólt (szöveg: Fábri Péter, zene: Wolf Péter, Gallai Péter, Vedres Csaba, Leonard Cohen). Később a Madách Színház Stúdiója adott otthon a produkciónak, Nádasdy Ádám íróval kiegészülve. A zenekar a Budapest bámészko zenei anyagát az azonos nevű könyv cd-mellékleteként jelentette meg a 2014-es Könyvhéten, a Kossuth Kiadó gondozásában. A zenekar 2014 februárjában sikeres amerikai koncertturnén vett részt (Los Angeles, San Francisco, San Diego), ahol az ottani magyaroknak zenélt.

Kováts Kriszta a Színház, szerelem és Mamma mia! koncerten (Fotó: Jardek Szabina/Madách Színház)

1987-ben Jászai Mari-díjjal, 2000-ben és 2006-ban Artisjus-díjjal tüntették ki. 2020-ban megkapta a Pro Artis Erzsébetváros díjat.

Kiemelt kép: Kováts Kriszta (Fotó: Bege Nóra)