A csütörtökön 85 éves XIII. kerület 1938. június 1-jén vált önálló közigazgatási egységgé, a különleges születésnapot ezúttal az új díszpolgárok avatásával ünnepelték. A RAM – Radnóti Miklós Művelődési Központban megrendezett ünnepségen Dr. Tóth József polgármester – a képviselő-testület, a lakosság, a civil és a társadalmi szervezetek javaslatai alapján – díszpolgári címet adományozott Kováts Adél Kossuth-díjas színművésznek, a Radnóti Miklós Színház igazgatójának, Dr. Simonyi András diplomatának, egyetemi tanárnak, Magyarország egykori washingtoni nagykövetének, Sumonyi Papp Zoltán József Attila-díjas költőnek, írónak, rádiós irodalmi szerkesztőnek.

Kováts Adél 2013 óta él családjával Újlipótvárosban, lakása ablaka pont a Radnóti Miklós-szoborra lát, és elmondása szerint jól esik a lelkének ennek mélyebb jelentést tulajdonítani. Ám nem csak az kell a díszpolgárrá avatáshoz, hogy valaki kerületi lakos legyen. A címet kiérdemlők életútjuk során kimagasló munkásságukkal hozzájárultak a kerület fejlődéséhez, tevékenységükkel erősítették annak hírnevét, tekintélyét, humanizmusukkal, értékteremtő tetteikkel járultak hozzá a kerület jóhíréhez. Kováts Adél 1993 óta tagja a Radnóti Színháznak, amelynek 2016 februárja óta igazgatója is. Vezetése alatt a teátrum hangsúlyosan társadalmi missziót is vállal: idei érzékenyítő kampányuk keretében 14 ügyet karoltak fel, azt üzenve: mindannyian felelősek vagyunk egymásért.

„Valóban nem könnyű ma az élet, nehéz menedzselni, kormányozni kis hajóinkat, de mindezek ellenére jó érzéssel tölt el, hogy egész életemben arra törekedtem, hogy állampolgárként az értékek mentén cselekedjek és ennek hangot is adjak. Művészként pedig, hogy értéket alkossak. Persze, az ember a hétköznapokban nem csinál mást, csak teszi a dolgát. Éppen ezért hihetetlenül jó érzés, hogy szűkebb lakóhelyem állampolgárai felterjesztettek a díszpolgári címre, és köszönöm a képviselő-testületnek, hogy elfogadta a döntést és köszönöm, hogy észrevették a törekvésemet, ezáltal mindez visszaigazolást nyert és megerősítést kapott, hogy talán sikerült is értéket teremtenem” – mondta el a díj átvételekor Kováts Adél.

Kiemelt kép: Dr. Tóth József és Kováts Adél (Fotó: XIII. kerületi Polgármesteri Hivatal)