Június közepén mutatta be a Sztalker Csoport a POKET Zsebkönyvsorozat 17. kötetét, Szabó Magda Az őz című regényét. Két héttel az esemény után, június végén újabb könyvecskével bővül a kínálat. Piotr ​Szewc, a kortárs lengyel irodalom egyik legjelesebb képviselőjének fő műve, a Pusztulás ugyanis hamarosan bekerül a POKET automatákba. A könyvben a szerző egy háború előtti lengyel zsidó kisváros „utolsó” hétköznapjait mutatja meg egy fényképezőgép objektívén keresztül. Elmosódnak a határok az állatok, tárgyak és emberek között, lassú „múlásuk” mögött felsejlik a hajdan multikulturális város pusztulása, a zsidó lakosság eltűnése.

A kötet bemutatója június 27-én 18 órakor lesz a Lengyel Intézetben, amelyen részt vesz Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója, a könyv nagykövete, Pálfalvi Lajos, a fordító, valamint Vecsei H. Miklós, a POKET ötletgazdája.

„Csak az a konok hit, hogy ki tudunk emelni a feledés sötétjéből egy-egy részletet, az ég színét egy júliusi napon, 1934-ben, a mentolos cukorkák ízét egy hajdani kisfiú szájában, a tükör fakeretének faragott mintáit, az első ráncokat egy bizonyos Kazimiera M. homlokán, aki váratlanul elutazott a városból, nem hagyott hírt maga után, és sok más apróságot, mint Róza, a cigánylány hold alakú fülbevalóját, aminek ott kellett lennie, hogy fénysugarakat küldjön, akkor és ott, abban a térben, csak az kényszerített arra, hogy keressük, kutassuk azt az időt, ami, mint a fülbevaló és a vonat fölött szálló szikrák, örökre elveszett.”

A POKET zsebkönyvsorozat eddig megjelent kötetei:

Molnár Ferenc – A Pál utcai fiúk
Lewis Carroll – Alice Csodaországban
Esterházy Péter – És mesélni kezdtem…
Karinthy Frigyes – Utazás a koponyám körül
Szerb Antal – Utas és Holdvilág
Virginia Woolf – Orlando
Csáth Géza – Egy elmebeteg nő naplója
Krúdy Gyula – Ady Endre éjszakái
Bohumil Hrabal – Gyöngéd barbárok
Antoine de Saint-Exupéry – A kis herceg
Hajnóczy Péter – A halál kilovagolt Perzsiából
Kira Poutanen – A csodálatos tenger
Rejtő Jenő – A tizennégy karátos autó
Rejtő Jenő – Csontbrigád
Háy János – Sztreccs
Viktor Pelevin – Kristályvilág
Szabó Magda – Az őz
+ Versantológia – A szarvassá változott fiú kiáltozása a titkok kapujából

A POKET-automaták helyei: Budapest: Déli Pályaudvar, Széll Kálmán tér, Móricz Zsigmond tér, Keleti Pályaudvar (M2 mozgólépcső), Vígszínház, Madách tér, Batthyány tér (HÉV) és Gödöllő (MUZA), Komárom (Brigetio Gyógyfürdő), Szentendre (HÉV), Tata (Kossuth tér), Veszprém (Hangvilla), Szolnok (Aba-Novák Agóra), Eger (Dobó tér)

Kiemelt kép: Kováts Adél (fotó: Dobos Tamás/Radnóti Színház)