A makói képviselő-testület szerdai döntése alapján Kováts Adél kapja meg a Páger Antal-színészdíjat.

A 2001-ben alapított díjat minden évben az a színész kapja meg, aki a leghűségesebb a Makón született Páger Antal szellemi örökségéhez. Az elismerés Páger születésnapjához (január 29.) közeli napon kerül átadásra a makói Hagymaházban. Az ünnepélyen az oklevél kíséretében „Téni bácsi” arany pecsétgyűrűjének pontos mását is átveheti a díjazott.

Az idén 60 éves Kováts Adél Kapuváron született. Már gyerekkorában színésznő szeretett volna lenni, valószínűleg szülei is inspirálták ebben, akik játszottak a faluban működő színjátszó körben és  faluszínházban. Adél a zeneiskolában hegedülni tanult, majd a soproni gimnáziumi évek alatt belépett egy amatőr színtársulatba. 1983-ban diplomázott a Színház és Filmművészeti Főiskola operett-musical szakán. Pályáját a Nemzeti Színházban kezdte prózai szerepekkel, ahol olyan színészlegendákkal játszott együtt, mint Kállai Ferenc, Sinkovits Imre és Bessenyei Ferenc, de vendégként operettekben, musicalekben is fellépett. Már pályafutása kezdetén szerepeket kapott játék-, és tv filmekben is. Csaknem tíz év Nemzeti Színházbeli társulati tagság után egy évig szabadfoglalkozású művész volt, 1993-tól pedig a Radnóti Színház tagja lett. Új korszak indult az életében, amikor 2015-ben elnyerte a teátrum ügyvezető igazgatói státuszát, olyan célokat szem előtt tartva, mint egy modern, innovatív színház létrehozása, a szakmai minőség ápolása, a társulat erősítése, valamint a női alkotók és a fiatalok bevonzása a teátrumba. Munkássága eredményeként a Fővárosi Önkormányzat 2020-ban újabb öt évre meghosszabbította Kováts Adél igazgatói kinevezését. A művésznő színpadon is gyakran szerepel, jelenleg a Futótűz, a 10, az Egy csepp méz és az Antigoné című előadásokban látható, valamint a decemberben bemutatásra kerülő Kályha Katiban a címszereplőt fogja játszani.

Pályája elejétől fogva tehetségét nemcsak színházban, hanem filmvásznon is kamatoztatta, számos játék- és tévéfilmben, sorozatban volt látható. 2012-ben rendezőként mutatkozott be David Harrower Blackbird című darabjával, az Orlai Produkciós Iroda előadásában. A színésznő támogatja a súlyosan beteg gyerekek számára létrehozott Bátor Tábort és a Mosoly Alapítvány munkáját is. 1992-ben Jászai Mari-díjjal, 2009-ben Kossuth-díjjal tüntették ki a színházi és filmes szerepeiben nyújtott emlékezetes alakításaiért.

Kiemelt kép: Kováts Adél (Fotó: Dobos Tamás/Radnóti Színház)