Március 23-án debütál a Radnóti Tesla Laborban az ArtMan Egyesület “ArtMenők” Átváltozás című előadása, amely lehetőséget ad az előítéletek, tévhitek és sztereotípiák megbontására, és amely a különböző fogyatékossággal élő és ép fiatalok közös, mozgásos foglalkozásain jött létre. Az érzékenyítő produkció vendégművészei a Radnóti Színház társulatának tagjai, Kováts Adél és Nagy Márk lesznek. 

Az ArtMenők az ArtMan Egyesület ifjúsági programja, amely 2020-ban jött létre azzal a céllal, hogy a különböző fogyatékossággal élő és ép fiatalok együtt és egyenértékűen, közös témafelvetések és döntések mentén vegyenek részt a mozgásos foglalkozásokon. Ezeken az alkalmakon alkotói és előadóművészi folyamatokon keresztül jönnek létre mozgásszínházi előadások. Első, hosszabb produkciójuk, az Átváltozások Pilinszky János Átváltozás című verséből kiindulva foglakozik a saját jelen identitásunkkal és annak változásával. „Tulajdonképpen minden egyes nyilvános fellépésünk egyben érzékenyítés is a témában” – vallják az előadás alkotói. „A testtudati technikákon és improvizáción alapuló kortárs táncszínház fogyatékos művészei jelenlétükkel újratanítják, hogyan használjuk elfelejtett képességünket, az önreflexión alapuló, belülről fakadó átalakulást.”

„Sokat beszélünk a társadalmi felelősségvállalásról, de nem árt megmutatni, hogy valósulhat meg a saját életünkben” – mondta el Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója, aki most lányával, Rozival (aki az ArtMan program résztvevője) együtt lép színpadra. – „Gyakran már az is segítségnek számít, ha tolerálunk valamit. A nyitottság, az egymás felé fordulás is nagyon fontos. Segíteni kell, mert attól mindenkinek jobb lesz. Ne legyünk restek a jóra, ilyen egyszerű.”

Az előadást Jobbágy Bernadett és Mészöly Andrea állítja színpadra, Kováts Adél és Nagy Márk mellett Bodócs Diána, Czakó Gabriella, Dobay Júlia, Kováts Rozália, Méhn Márk, Mészöly Andrea, Nagy Levente, Lendvai Máté, Pataki Panka, Sudár Henrietta és Tóth Károly mutakozik be. 

Kiemelt kép: Kováts Adél (Fotó: Dobos Tamás/Radnóti Színház)