Ma ünnepli 60. születésnapját Kováts Adél, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, színigazgató.

Kováts Adél Kapuváron, 1962. június 18-án született. Kétéves koráig Csapodon éltek, majd a családjával Sopronba költöztek. 1980 és 1983 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola operett-musical szakos hallgatója volt. Pályáját a Nemzeti Színházban kezdte, ahol 1991-ig prózai szerepeket alakított, de vendégként operettekben, musicalekben is fellépett. 1992-ben szabadúszóként dolgozott egy évig, majd 1993-ban a Radnóti Miklós Színházhoz szerződött, amelynek azóta is tagja, 2016 februárjától pedig igazgatója is. 2019-ben a Forbes őt választotta a 6. legbefolyásosabb magyar nőnek a kultúrában.

Színpadi szerepeinek a száma meghaladja a százat, közel 40 éves pályafutása alatt a drámairodalom legnagyobb női karaktereit játszotta: volt Júlia a Rómeó és Júliában, Hermia a Szentivánéji álomban, Blanche DuBois a Vágyvillamosban, Anna Fierling a Kurázsi mama és gyerekeiben, Anna Petrovna Vojnyiceva a Platonov – Apátlanulban, Amanda az Üvegfigurákban, Ratched nővér a Kakukkfészekben, valamint a címszereplő a Nóra II.ben. Emellett olyan darabokban is láthatta őt a közönség, mint a Tartuffe (Mariane), a Tudós nők (Henriette), a Doktor Zsivago (Tonya), A néma levente (Zilia), az István, a király (Gizella), a Sakk – musical (Florence), a János vitéz (Francia királylány), a Ványa bácsi (Jelena Anderejevna), az Anconai szerelmesek (Drusilla) a Solness építőmester (Aline Solness), a Boldogtalanok (Rózsi), A Főfőnök (Lise), a Bolha a fülbe (Olympre Ferraillon), A csillagos ég (több szerepben), az Anatol és a nők (Gabrielle), a Buborékok (Szidónia), a Lear király (Bohóc), a Téli rege (Paulina) vagy A vágy (Hilda). Jelenleg a Radnóti Színház Futótűz (Nawal Marwan), 10 (IV) és Egy csepp méz (Helen) darabjaiban játszik, a jövő évadban pedig két magyar ősbemutatóban, a Szálinger Balázs által írt Kályha Kati címszerepében, valamint a Bartis Attila A vége című könyvének színpadi adaptációjában mutatkozik be.

Kováts Adél és Rusznák András a Futótűz című előadásban (fotó: Dömölky Dániel)

Emellett több mint 30 mozi- és tévéfilmben volt látható, többek között a Csocsó, avagy éljen május elseje!, a Presszó, A Hídember, a Magyar vándor, a Halj már meg!, a Budapest Noir vagy az Erzsébet magyar királyné meggyilkolásáról szóló A merénylet. Sorozatokban is feltűnt, játszott az Angyalbőrben, az Életképek és a Hacktion című szériákban, de a legnagyobb sikert kétségkívül az HBO Terápia című sorozatában aratta. 2018-ban az ő előadásában jelent meg Felix Salten Bambi című regényének hangoskönyvváltozata.

1988-ban elnyerte a TV- és filmkritikusok díját, 1992-ben pedig a Jászai Mari-díjat is megkapta. 2001-ben Gundel Művészeti Díjjal tüntették ki. A POSZT-on több alkalommal is sikert aratott: 2001-ben az Amerikai Elektrában Christine szerepéért a legjobb női epizódalakítás díját vihette haza (ugyanezért megkapta a Színikritikusok Díját is a legjobb női főszereplő kategóriában), 2012-ben A Vágyvillamosnak a főszerepéért a legjobb női alakítás díjával (ugyanezért szintén megkapta a Színikritikusok Díját a legjobb színésznő kategóriában), 2017-ben a Futótűzért a MASZK Országos Színészegyesület és a Mozaik Művészegyesület a legjobb női alakításért járó díjával, 2018-ban pedig a III. Richárdért a legjobb női mellékszereplő díjával térhetett haza. 2002-ben Súgó Csiga Díjat nyert, 2005-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével, 2009-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 2012-ben megkapta a Budapestért díjat, 2012-ben és 2014-ben a Radnótiban az évad legjobb színésznőjének választották.

Kováts Adél és Porogi Ádám az Üvegfigurákban (fotó: Dömölky Dániel)

Férje Kováts Tibor balettművész, kislányuk Laura Rozália.

Kiemelt kép: Kováts Adél (Fotó: Dobos Tamás/Radnóti Színház)