A The Australian Ballet School 10 évvel ezelőtt szervezte meg az első Word Tutu Dayt, mellyel a balett műfaj népszerűsítése volt elsősorban a céljuk. Azóta minden év február második napján ünnepeljük a balettszoknya napját, a kezdeményezéshez számos híres balettiskola és operaház is csatlakozott az elmúlt az években. Idén Kovács Zsolt Vencel, a svájci Béjart Ballet magyar táncosa ezen alkalomból arról osztotta meg gondolatati, hogy a tánc milyen fontos szerepet tölthet be már gyerekkortól egy ember életében.

„Szinte nincs olyan kislány, aki 3-9 éves korában ne akarna balerina lenni. De miután a legtöbb településen esély sincs arra, hogy a kisgyermekek mélyrehatóbban is megismerkedjenek a tánc örömeivel, viszonylag gyorsan elfelejtik, hogy milyen szép ez a műfaj. Éppen ezért lenne fontos, hogy ezen a napon minél több helyen legyenek olyan megmozdulások, ahol a gyerekek balerinának öltözhetnek” – fogalmaz a táncművész. Mint mondta, sajnos a művészeti események kommunikációjával foglalkozó cikkekben is viszonylag keveset írnak a táncokról. A magyar balett pedig mostanában szinte csak akkor szerepel a sajtóan, ha valami „botrányszagút” lehet róla írni. Jó példa erre a legutóbbi eset, amikor az operaház egyik táncosa elhagyta a társulatot, mert úgy érezte, hogy túlhajszolják őket és ez sérülésekhez vezethet. „Nos, ha szinte csak ilyen cikkeket olvashatnak a szülők, akkor miért vinnék balettiskolába a gyerekeiket?” – nyilatkozta a világhírű svájci társulatnál dolgozó szólista.

Kovács Zsolt Vencel úgy látja, hogy az ilyen témák kapcsán sok pozitívumot is el lehet mondani arról, milyen erőssé teheti a balett a gyerekeket és később felnőtt korukban is milyen jól jöhet, ha a táncnak köszönhetően sportos izomzatot szereznek. Persze a sérülésekről is kell beszélni. Egy korábbi felmérésben közel száz mozgásformát vizsgáltak és a kutatás során megállapították, hogy a legtöbb sérülést a rögbi és az amerikai foci sztárjai szerzik, a második helyen  a balett áll, de a kutatásban előkelő helyet szerzett magának a klasszikus futball is – tette hozzá a művész. Szerinte az igazán jó táncosoktól azt is meg lehet tanulni, hogyan lehet minimalizálni a sérülés lehetőségét. „Sablonosan hangzik, de tánc megtanít egyfajta testtudatosságra. Arra, hogy figyelni kell a test igényeire. Rendkívül fontos az egészséges táplálkozás, a megfelelő folyadék és protein bevitel. A bemelegítés, az elegendő pihenés és alvás, a stressz minimalizálása. Egy profi táncos azt is tudja, mikor veszélyes tovább dolgozni. Mikor kell megállni, hogy elkerülje a potenciálisan nagy sérülést eredményező szituációkat. Az ilyen tudás nem csak gyerekeknek, de felnőtteknek is jól jön” – mondta Kovács Zsolt Vencel.

Szerinte az igazán profi táncosoktól azt is meg lehet tanulni, mi van akkor, ha mégis bekövetkezik a baj, amikor a fájdalom elkerülhetetlen. „Ilyenkor mindig a gyors, tudatos kezelés és a gyógyulásban való hit a legfontosabb. Fontos, hogy a mesterekkel, igazgatókkal is átbeszéljék fájdalmaikat a táncosok. Így ők is tudják, hogy mennyire lehet az adott balerinára számítani. „Ezzel az attitűddel felelősségteljes, megbízható leszel mások szemében is” – fogalmazta meg tanácsát a leendő balerinák számára a Svájcban dolgozó művész. 

Mindezekhez hozzátette: gyakorta a profi táncosok, no meg a sportolók arról is beszélgethetnének a gyerekekkel, hogy milyen fontos megtanulni azt is, hogy „minden fejben dől el”. A mentális egészség, az elérni vágyott cél tisztasága legalább annyira fontos egy balett-táncosnál, mint a fizikai kondíció. „Fontos, hogy ne kerüljünk negatív spirálba és maradjunk pozitívak, legyünk kitartóak, akkor is, ha néha ez nehéz. Ha minden kötél szakad, akkor gondoljunk arra, amit a neves színész, testépítő, Arnold Schwarzenegger mondott a nehéz pillanatokról: „A legfontosabb szabály, hogy dolgozz nagyon keményen! Nem akarhatsz azon megbukni, hogy nem voltál elég kitartó…” – nyilatkozta Kovács Zsolt Vencel. 

Kiemelt kép: Kovács Zsolt Vencel (Fotó: LNOBT)