Több mint ötven éve nem volt arra példa, hogy magyar táncos állandó szerződéssel dolgozhasson a világhírű Béjart Balettben, most Markó Iván nyomdokaiba lépve augusztustól Kovács Zsolt Vencel lesz az, aki Svájcban képviseli a magyar táncművészetet.

A svájci társulatot 1987-ben Maurice Béjart (1927-2007) alapította. Nevéhez kétszázötven koreográfia, köztük negyvennél is több egész estés balett fűződik. A Béjart Balett Lausanne jogelődje, a XX. század balettje (Ballet du XXe siècle), ennek volt tagja Markó Iván 1972-től több éven át. A társulat jelenleg is a világ egyik legnagyobb presztízsű balettformációja, melyet 2007 óta a Nijinsky-díjas Gil Roman vezet.

Kovács Zsolt Vencel eddig a Litván Nemzeti Balettben dolgozott, egyes társadalmi problémákat feldolgozó önálló művészeti akcióival pedig több alkalommal szerepelt a nemzetközi sajtóban, így például a New York Timesban is. A magyar szólista elmondta, a társulat ezen a nyáron a világ jelenlegi leghíresebb táncosával, Roberto Bolléval dolgozik együtt. Valamennyi előadásra már hónapokkal az esemény előtt nehéz volt jegyet szerezni. Jövőre a társulat turnéra utazik Párizsba, Brüsszelbe, Dortmundba és Bonnba is.

Kovács Zsolt Vencel úgy véli, a hazai balettélet egyik csúcspontja akkor volt, amikor a világsajtó is a magyar táncosoktól volt hangos. „Annak idején a nemzetközi táncújságokban évente megjelent egy toplista, azokról állították össze a zsurnaliszták, akiket a legjobb táncosnak tartottak. Sok éven át három név állt a felsorolás élén: Mihail Barisnyikov, Vlagyimir Vasziljev, Keveházi Gábor” – fogalmaz. Szerinte ilyen toplisták élére a jövőben ismét felkerülhetnek a magyar táncosok, ám ehhez a technikai tudás mellett, olyan készségek elsajátítására is szükségük van a művészeknek, amelyek megkönnyítik a XXI. századi munkavállalást, például jártasságot kellene szerezniük a kommunikáció, a tárgyalástechnika, a tudatos networking, vagy éppen a nemzetközi pénzügyi, egészségügyi és társadalombiztosítási ismeretek terén.

Kiemelt kép: Kovács Vencel Zsolt (Fotó: BFE)