Múlt héten tartotta legújabb bemutatója olvasópróbáját a Rózsavölgyi Szalon: David Eldridge Bármit elmondhatsz című drámáját Dicső Dániel rendezi a teátrum színpadán először megforduló Kovács Patrícia, és az azon meglehetősen otthonosan mozgó Schmied Zoltán főszereplésével.

„Gary úgy érzi, mindent megad a családjának. Értük dolgozik állandóan, ügyfeleivel is ezért jár el golfozni, meccsekre. Maggie magányosnak és elveszettnek érzi magát a házasságukban. Nem tudja, mit akar, csak azt, hogy képtelen így folytatni. Két középkorú ember. Egykor elkötelezték magukat egymásnak, a hétköznapok sűrűjében azonban egyszer csak elsodródtak egymástól. Mások már a vágyaik, mások a céljaik. Hajnali 4 óra, egyikük sem bír aludni. Eljött az ideje egy őszinte beszélgetésnek. A konyhában, miközben a gyerek az emeleten alszik, mérlegre kerül a házasságuk. Vallomások, vádak, önvádak. Másfél óra alatt többet tudnak meg egymásról, mint az elmúlt másfél évtizedben. De mennyi őszinteséget bír el egy házasság? Hogyan tovább? Visszatalálhatnak még egymáshoz?” – olvasható az előadás színlapján.

David Eldridge, az angol kortárs drámairodalom egyik legjelentősebb alakja, akinek eddig megjelent 30 színdarabját a világ számos országában játszák nagy sikerrel, a Magyarországon most először látható Bármit elmondhatsz című darabban szellemesen, hitelesen és megindítóan ábrázolja a fenti mindennapos élethelyzetet. Stílusa ismerős lehet a Rózsavölgyi nézőinek, ugyanis a szerző a párkapcsolati stációkat bemutató trilógiájának első részét, a Kezdetet is műsorra tűzték korábban (ebben Schmied Zoltán partnere Danis Lídia volt). A mostani bemutató lehetne folytatás is, de a két mű elkülönül, nem szerep- és történetfolytatásokról van szó.

„Reméltem, ha különböző párok történetét mesélem el a színpadon, azzal talán többet tudok elmondani arról, mit jelent valakivel együtt lenni, mit jelent magányosnak lenni, s hogy valóban lehetséges-e fejlődés egy párkapcsolatban. John Osborne író azt mondta, szeretne leckéket adni az érzésekből. Ez a mondata mindig foglalkoztatott…” – fogalmazta meg hitvallását Eldridge. A Magyarországon először látható dráma – melynek díszletét Enyvvári Péter, jelmezeit pedig Cselényi Nóra tervezi – minden kérdésre igyekszik majd választ adni az április 11-i bemutatót követően, amely pont egy napra esik a Rózsavölgyi Szalon 12. születésnapjával.

Kiemelt kép: Kovács Patrícia (Fotó: Kallus György)