Ma ünnepli 45. születésnapját Kovács Patrícia színművésznő.

Kovács Patrícia 1978. május 11-én született Budapesten. 1991 és 1997 között a mai Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium tanulója volt, majd 1999-ben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol Máté Gábor osztályában 2003-ban szerzett diplomát. Ezt követően az egri Gárdonyi Géza Színházhoz szerződött, majd 2009-től két évadon át a Vígszínház társulatát erősítette. 2021-ig szabadúszóként játszott többek között az Orlai Produkciós Iroda és a Centrál Színház előadásaiban, majd két éve ismét a Vígbe szerződött Rudolf Péter hívására, ahol A dzsungel könyve, az Inkognitó, A kastély és a Party című darabokban látható. Már próbálja a következő évad első nagyszínpados bemutatóját, amely Molnár Ferenc Az üvegcipő című drámája lesz Mohácsi János rendezésében.

Első filmszerepét 1996-ban kapta a Raszputyin című filmben, majd ezt a főiskola alatt olyan mozik követték, mint a Csocsó, avagy éljen május elseje, a Jadviga párnája, illetve a 2002-es Szerelemtől sújtva, amelyben már abszolút főszerepet játszott. 2015-ben debütált a Félvilág című tévéfilm, amelyben Elzát, a meggyilkolt kurtizánt alakítja, Szász Attila rendezése filmes karrierjének eddigi csúcspontja. Ő játszotta a Tv2 Korhatáros Szerelem című vígjátéksorozatának női főszerepét, de feltűnt a Mintaapákban is.

A legendás Máté-osztály által életre hívott Akal/Máté Színésztrupp című sorozatban osztálytársaival 2009-ben dolgozták fel életét, kéthetes nyári műhelymunka keretében.

Kiemelt kép: Kovács Patrícia (Fotó: Zsigmond László)