Október 15-én ősbemutatóként érkezik a Pécsi Kamaraszínházba Enyedi Éva darabja, az Ö. K. Ö. R. | Ö.sszes K.Ö.telező R.öviden, a Pécsi Nemzeti Színház és az Escargo Hajója Nevelési Szövetkezet koprodukciója.

Enyedi Éva a diákok számára sokszor annyira ijesztőnek tűnő kötelező olvasmányok közül választott ki néhányat, hogy segítségükkel két húsbavágó, a korosztályt érdeklő kérdésről, a felnőtté válásról és a szerelemről beszéljen. Móricz Zsigmond Pillangó és Légy jó mindhalálig, Szabó Magda Abigél című regényrészleteiből, valamint William Shakespeare Szentivánéji álom és Rómeó és Júlia című műveiből elevenül meg a színpadon egy a kamaszok számára mégis nagyon ismerős világ. Tóth Zoltán, rendező, az Escargo Hajója Nevelési Szövetkezet vezetője, drámapedagógusi tapasztalatait felhasználva igyekszik a pécsi előadásban megtalálni a kulcsot a fiatalokhoz, amelyhez a pécsi színművészek (Füsti Molnár Éva, Köles Ferenc, Vlasits Barbara, Illés Alexa, Takaró Kristóf, Arató Ármin és Urbán Tibor) mellett két ismert zenészt, dalszerzőt is bevontak a produkcióba: Beck Zoli (30Y) és Kardos-Horváth János (Kaukázus) egymást váltva működnek közre az előadásokban.

„Előadásunk két témán keresztül a 7-8. osztályos kötelező olvasmányokból válogatva részleteket ad vissza szöveghűen, mindeközben feldolgozza a felnőtté válás (1. rész) és a szerelem (2. rész) problémáit. 7 játszó a színpadon, 5 történet a szemünk előtt, egyikből folyva a másikba esünk és sodródunk a fiatal élet és a felnövés határkérdéseibe. Mindig felnőttek akarunk lenni miközben ugyanígy kajtatjuk a szerelmet, és ebben az időben egyáltalán nincs szükségünk és időnk sem a kötelező olvasmányokra. Mi van akkor, ha pont ezek az élmények, ezek a drámák adhatnak nekünk segítséget? Csak egyszerűen olyan messze kerültek már tőlünk, hogy észre sem vesszük, hogy társaink lehetnek a felnövésben. Mi erre teszünk kísérletet, hogy megmutassuk az életünk és érzéseink is ott dobbannak bennük, a kötelezőkben” – mondta el Tóth Zoltán, az előadás rendezője.

Kiemelt kép: Köles Ferenc és Urbán Tibor az Ö. K. Ö. R. | Ö.sszes K.Ö.telező R.öviden című előadásban (Fotó: Pécsi Nemzeti Színház)