Már 2 hete, hogy bezártak a színházak, a színészek azonban továbbra sem tétlenkednek. Elindult a Művészek az Otthoni Oktatáért mozgalom, melynek részeként színművészek kötelező olvasmányokat olvasnak fel az online térben. A felolvasások célja, hogy ezzel is felkeltsék a diákok érdeklődését, és ösztönözzék őket a teljes művek elolvasására.

A mozgalom kitalálója Bíró Kriszta színésznő, aki mellé szinte azonnal egy egész csapat állt be: Fullajtár Andrea színésznő, Ézsöl Andrea projekt menedzser, Kleb Attila fotográfus és a GetCloser Concerts művészeti vezetője, Seres Tamás rendező, illetve Vető Balázs a Fisherman’s ügynökség ügyvezetője. A közreműködők önkéntes alapon végzik a munkát, amellyel így támogatni tudják az online oktatás beindulását. „Úgy gondoljuk, segítség egy irodalomtanárnak, ha a kötelező olvasmányok részletei, vagy az órán feldolgozandó irodalmi szövegek egy színész interpretálásában jutnak el a diákokhoz.” – írják a résztvevők, akik azt is kiemelték, hogy ebben a helyzetben a legfontosabb az egymásra figyelés és az összefogás.

A mozgalom kezdeményezői felvették a kapcsolatot egy olyan internetes csoporttal, amelyben a pedagógusok megoszthatják egymással az online-tanítással kapcsolatos tapasztalataikat, és megkérték a tanárokat, hogy állítsanak össze egy listát azokból a művekből, amelyek szerepelnek a tananagyban és örülnének, ha felolvasásra kerülnének. A kezdeményezéshez nagyon gyorsan rengeteg színész csatlakozott, így könnyen indulhatott meg a munka. A színészek egy listán kiválaszthatták melyik művet szeretnék felolvasni, majd az otthonaikban rögzítették azt. Az elkészült projektek a MOTTO (Művészek az Otthoni Oktatásért) Facebook és YouTube oldalán, illetve honlapján is megtekinthetők.

Kiemelt kép: Bíró Kriszta és Csuja Imre (Fotó: Örkény Színház)