Nem volt olyan régen, amikor még én is bajban voltam a kötelező olvasmányok megértésével és feldolgozásával. A legtöbb diák számára ezek a művek a régmúlt darabkái, és ezért sem tudják megfelelően interpretálni mondanivalójukat saját életükbe. Pedig az olyan klasszikusok, mint A Pál utcai fiúk vagy a Hamlet olyan örökérvényű üzeneteket hordoznak, melyekből ma is tanulhatunk, ehhez viszont szükség van a megfelelő értelmezésre. Ennek érdekében jött létre a Szabad Labor drámapedagógiai műhely, melynek célja a kötelező olvasmányok megértésének segítése, valamint a művekből feltárható emberi és társadalmi problémák felkutatása.

A Manna Produkció által támogatott Kötelezők Szabadon elnevezésű foglalkozássorozat alapítói – Balassa Jusztina, Lovászi Edina, Kálócz László és Somogyi Tamás – évek óta dolgoznak drámapedagógusként, többek között a Vígszínház és a Manna színházi nevelési programjának kidolgozását és foglalkozásait is ők vezetik. Az újonnan alakult műhely további dolgozóinak kiválasztása során fontosnak tartották, hogy rutinos és képzett szakemberekkel dolgozzanak együtt, hogy a diákok számára a lehető legeredményesebb foglalkozásokat tudják összeállítani. Céljuk nem az, hogy megismertessék a műveket a diákokkal, hanem az, hogy megértessék velük a bennük szereplő problémákat és kérdéseket, a szereplők élethelyzetét, illetve, hogy ezeket együtt átélhető módon bontsák ki és gondolják át. „A műhelymunka során a diákok életkori sajátosságait figyelembe véve választjuk ki az egyes foglalkozások témáját, együttműködve a pedagógusokkal. Bízunk abban, hogy a Kötelezők Szabadon sorozat új és izgalmas eszköz lehet a magyar- vagy osztályfőnöki órákon, hogy a diákok közelebb kerüljenek ezeknek az emblematikus műveknek a mondanivalójához.” – mondta Balassa Jusztina drámapedagógus, a műhely egyik alapítótagja.

A foglalkozások egy tanórányi időt vesznek igénybe, melynek keretén belül a színház és a dráma eszközeinek segítségével fejtik fel az adott mű kérdéseit. A program kidolgozása során fontos szempont volt, hogy senkit ne hagyjanak ki a közös munkából, így mindenki aktív részesévé tud válni a „játéknak”, még azok a diákok is, akik nem ismerik az adott szöveget. A Kötelezők Szabadon program jelenleg nyolc olvasmányhoz kapcsolódóan kínál drámafoglalkozást 5 és 12 évfolyam között, ezek A Pál utcai fiúk, a Toldi, a Rómeó és Júlia, a Legyek ura, a Csongor és Tünde, a Hamlet, a Bűn és bűnhődés és az Anna Karenina.

A foglalkozások könnyen beilleszthetők bármilyen tantervbe, a vírushelyzet ideje alatt pedig online formában is elérhetők. Ezek mellett pedig a szervezők rendszeresen tartanak színházi nevelési programokat és hoznak létre új előadásokat, kifejezetten a diákközönségnek a Bethlen Téri Színházban és a B32-ben. További információ a Szabad Labor Drámaműhely weboldalán olvasható.

Kiemelt kép: A Szabad Labor vezetői: Balassa Jusztina, Lovászi Edina, Kálócz László és Somogyi Tamás (Fotó: Somogyi Tamás)