A Vígszínház hagyományosan, a május 1-jén megrendezett Vígmajálison leplezi le, milyen bemutatókkal készül a következő évadban. Idén sem történt ez másképpen, Eszenyi Enikő, a teátrum igazgatója, pár szó kíséretében röviden ismertette mindegyik újdonságot, melyekről korábbi cikkünkben már beszámoltunk. A szezont A nagy Gatsby (r: ifj. Vidnyánszky Attila) nagyszínpados, és a Honderű (r: Valló Péter) kamaraszínpados premierjével nyitják, amelyeknek már májusban megkezdődtek a próbafolyamatai. A Vígszínház a héten hivatalosan is bemutatta a 124. évad műsortervét, elárultak részleteket a szereposztásokról, valamint az új társulati tagokat a sajtó előtt köszöntötték.

A nagy Gatsby plakátjának részlete (fotó: Vígszínház)

A Vígszínház művészeinek sorát erősíti a 2019/20-as évadtól Petrik Andrea, aki nem lesz ismeretlen a Víg közönsége számára, hiszen tavaly bemutatkozott A félkegyelműben, idén pedig a A vándorkutyában is láthattuk. Szintén jól ismerhetik a nézők Hirtling Istvánt. A Jászai Mari-díjas érdemes művész 2012-ben szerződött a székesfehérvári Vörösmarty Színházhoz, és bár egy vidéki alkotócsapat tagja volt, rendszeresen játszott budapesti színházakban, például a Vígszínházban is, A vándorkutyában. Tizenhat év után távozik a kecskeméti Katona József Színháztól Kőszegi Ákos, akit nem csak színpadi szerepeiből, hanem Tom Hanks, Colin Firth, Samuel L. Jackson és Kiefer Sutherland magyar hangjaként is ismerhetnek a nézők. Kőszegi Ákos gyakorlati éveit töltötte a Vígszínházban, Hirtling István nem volt még tagja a körúti teátrumnak, Petrik Andreát pedig 10 évvel ezelőtt már megkereste Eszenyi Enikő, ám a színésznő akkor nemet mondott a felkérésre.

A héten megrendezett sajtóeseményen Eszenyi Enikő részletesen is bemutatta az új produkciókat, és az alkotókat. Az évad nagy durranása lesz a saját készítésű zenés darab, A nagy Gatsby, melynek címszerepében Wunderlich Józsefet láthatja a közönség. A titokzatos múltú főhős szerelmét, Daisyt Waskovics Andrea játsza, további szerepekben pedig feltűnik még Szilágyi Csenge, Ember Márk, Ertl Zsombor és Hegedűs D. Géza is. F. Scott Fitzgerald műve nyomán Vecsei H. Miklós készítette el ifj. Vidnyánszky Attilával a színpadi változatot, az előadásban elhangzó dalokat pedig állandó alkotótársuk, Kovács Adrián szerezte. A nagy Gatsby ősbemutatója 2019 őszén lesz.

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Ezzel egy időben, a Pesti Színházban tartják Spiró György Honderű című drámájának bemutatóját. Spiró a sajtótájékoztatón elmondta, hogy felkérésre írta ezt a művét, Tolnay Klárinak szerettek volna egy szerepet adni, ám a színésznő egészségi állapota már nem tette lehetővé, hogy színpadon eljátssza Annamarit, így csak rádiójáték formájában maradt fenn az utókornak. A Honderűből most Valló Péter rendez előadást Börcsök Enikővel, Kern Andrással, Lukács Sándorral, Márton Andrással és Orosz Ákossal. A Pesti Színházban ezt követően kerül színre Tolsztoj klasszikusa, az Anna Karenina a Szlovák Nemzeti Színház korábbi igazgatójának vezényletével. A címszerepet Petrik Andrea játssza, mellette két másik új társulati tag, a Csíkszeredából érkező Orbán Levente, és a Debrecenből szerződő Kiss Gergely Máté alakítják a főbb szereplőket. Az előadásban feltűnik még mások mellett Halász Judit, Kútvölgyi Erzsébet, Bach Kata és Kareninként Hegedűs D. Géza is.

Közel 20 év után láthat a Vígszínház közönsége ismét operettelőadást, Eszenyi Enikő rendezésében viszik színre a Mágnás Miskát. A címszerepben ifj. Vidnyánszky Attila lép színpadra, Marcsát pedig Szilágyi Csenge alakítja majd. A fiatal színésznő a sajtó előtt elárulta, hogy a Színművészetire jelentkezve, az első rostán a Mágnás Miska egyik betétdalával állt a felvételibizottság elé. A Mágnás Miskában debütál Hirtling István, valamint Dobó Enikő is, a színésznő 5 év után szerződik Kecskemétről a budapesti teátrumhoz. A Pesti Színházban rendezi meg a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója, Tompa Gábor a II. Richárdot Vecsei H. Miklóssal a címszerepben. A sajtótájékoztatón részt vevő Spiró György elmesélte, hogy évekkel ezelőtt egy egykori tanítványa felkérésére mindössze három hét alatt fordította le Shakespeare ezen drámáját.

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Az évad utolsó nagyszínpados bemutatója Molnár Ferenc egyik első színműve, A doktor úr lesz, melyet az a Zsótér Sándor állít színpadra, aki sosem rendezett még Molnár-darabot. A címszerepet a szerző életét, munkásságát kimagaslóan ismerő, és abból előadást is készítő Fesztbaum Béla játssza, partnere a Színművészeti hallgatója, a teátrumban már több előadásban is feltűnő Dino Benjámin lesz. A legutolsó premierre a Pesti Színházban kerül sor, Rudolf Péter, a Vígszínház egyik korábbi meghatározó színésze újfent visszatér, és a Lóvátett lovagok után ezúttal egy ír színműből, A nyugati világ bajnokából rendez színpadi produkciót Kőszegi Ákossal a főszerepben.

A Vígszínház különleges felajánlást tett, a Házi Színpadra befogadják a Maladype Társulat egyik előadását, a független alkotócsapat nemrég ugyanis többszörösen is nehéz helyzetbe került: beázott a nagytermük, ahol több technikai elem, díszlet és jelmez is megsérült. A Vígszínház idén nyáron több helyen is vendégszerepel, A diktátorral bekerültek a POSZT versenyprogramjába, mennek Kolozsvárra, valamint egy Székelyföldi körútra a Kinek az ég alatt már senkije sincsen és a Hallgatni akartam című monodrámával. A sajtótájékoztató végén Eszenyi Enikő átvette a Superbrands-díjat, melyet a teátrumnak a kimagasló minőség és a márkaépítésbe fektetett munka elismeréseként ítéltek oda.

Kiemelt kép: Kőszegi Ákos (fotó: hiroskozpont.hu), Petrik Andrea (fotó: Dömölky Dániel) és Hirtling István (fotó: Merényi Zita/Magyar Kurír)