Ma ünnepli 60. születésnapját Kőszegi Ákos, Jászai Mari-díjas színész.

Kőszegi Ákos 1960. szeptember 23-án született, Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1985-ben végezte el (osztályfőnöke Szirtes Tamás volt), s még ebben az évben csatlakozott a Szegedi Nemzeti Színház társulatához. 1989-től a Pécsi Nemzeti Színház szerződtette, 1992-től az Arizona Színház, 1993 és 1994 között a József Attila Színház tagja volt. 1994 és 1996 között a Radnóti Színházban lépett fel, majd a Soproni Petőfi Színházhoz igazolt, ahol egészen 2003-ig játszott. 2013 és 2019 között a kecskeméti Katona József Színházban dolgozott, 2019-től a Vígszínház társulatának tagja.

Kőszegi Ákos és Csapó Virág A király beszéde című előadásban (fotó: Walter Péter)

Pályafutása alatt több Shakespeare- (Hamlet – Hamlet, Romeo és Júlia – Lőrinc barát, Lear király – Cornwall hercege, Szentivánéji álom – Oberon) és Schiller-műben (Ármány és szerelem – Ferdinand, Don Carlos – Posa márki/II. Fülöp) is szerepelt, de eljátszotta többek között Bergert a Hairben, MacMurphyt a Kakukkfészekben, Antonio Salierit az Amadeusban, a Révészt A padlásban, Dantont a Danton halálában, Lajost az Eszter hagyatékában, Dmitrijt A Karamazov testvérekben,  a Petroniust a Caligula helytartójában vagy Lionel Logue-ot A király beszédében. Jelenleg a Vígszínházban az alábbi darabokban látható: A Nyugat császára (Mahon), Audiencia (John Major), A padlás (Detektív), Játszd újra, Sam! (Dick Christie), valamint az októberben bemutatásra kerülő Az öreg hölgy látogatása (Polgármester).

Kőszegi Ákos A Nyugat császára című előadásban (Fotó: Juhász Éva)

A filmek és sorozatok szerelmesei is gyakran találkozhattak a nevével, akár szereplőként, akár szinkronszínészként. Olyan filmekben volt látható, mint az Üvegtigris, a Nyugalom, A nagy füzet, A berni követ, a Trezor, a Halj már meg! vagy az X – A rendszerből törölve, valamint olyan sorozatokban mint a Kisváros, a Kossuthkifli vagy a Tóth János. Emellett ő kölcsönzi a hangját Victor Garbernek az Aliasban, James Gandolfininek a Maffiózókban, David Carusónak a Miami helyszínelőkben és Dennis Quaidnek a Holnaputánban. Gyakran szinkronizálja Tom Hankset, Russell Crowe-t és Colin Firth-t, s kisebb, de annál jelentősebb szereplők is megkapták már orgánumát: a Csillagok háborújában Mace Windut (Samuel L. Jackson), A Gyűrűk Ura második és harmadik részében pedig Grímát (Brad Dourif) szólaltatja meg. Kőszegi nemcsak szinkronhangként, hanem csatornahangként is ismert. 2015. március 15-ig a Duna, onnantól a Duna World bemondója volt. Ezt követően nem sokkal az M4 Sport-hoz került át, mivel a volt bemondó, Szabó Sipos Barnabás helyet cserélt vele. Eközben, 2006-tól a Sportklub csatornahangjaként is dolgozott, ám a sportadó 2015. április 1-én Ladola Józsefre cserélte.

1986-ban Makó Lajos-díjjal, 1998-ban Kabos Gyula-díjjal, 2007-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 2018-ban az év szinkronszínészének választották.

Kiemelt kép: Kőszegi Ákos (fotó: Dömölky Dániel/Vígszínház)