Ma ünnepli 80. születésnapját Körtvélyessy Zsolt, Jászai Mari-díjas színész, érdemes- és kiváló művész, a kecskeméti Katona József Színház örökös tagja.

Körtvélyessy Zsolt Budapesten, 1941. április 2-án született Körtvélyessy Pál és Endre Ilona gyermekeként. 1965-ben fejezte be a Filmszínészképző Stúdiót, majd 1969-ben megszerezte  a diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1969 és 1979 között játszott a kecskeméti Katona József Színházban, a Békés Megyei Jókai Színházban, a szolnoki Szigligeti Színházban és a Szegedi Nemzeti Színházban is. 1979 és 1988 között a Miskolci Nemzeti Színház, 1989 és 2008 között a Nemzeti- illetve Pesti Magyar Színház társulatának volt a tagja. 2008-tól a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház társulatát erősíti.

Színpadi szerepei száma meghaladja a 125-öt, a többi között olyan előadásokban láthattuk mint A vadkacsa (Kaspersen), a Rómeó és Júlia (Thybalt), a Légy jó mindhalálig (Igazgató), a Macbeth (Malcolm), az Adáshiba (Szűcs; Emberfi), a II. Richard (Henrik), a IV. Henrik (Henrik), a Vízkereszt, vagy amit akartok (Orsino), a Jean Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása, ahogy a charentoni elmegyógyintézet színjátszói előadják de Sade úr betanításában (Duperret), a Képzelt riport egy amerikai pop-fesztiválról, a VI. Henrik (Suffolk), a Királyasszony lovagja (Ruy Blas), Az ifjúság édes madara (Chance Wayne), az Athéni Timon (Alcibiades), a Veronai fiúk (A milánói herceg), az Álszentek összeesküvése (D’Orsigni márki), Az öreg hölgy látogatása (Férjek), a Tartuffe (Damis), a Lila ákác (Lali), a Csárdáskirálynő (Miksa), a Lear király (Cornwall fejedelem), a Csetepaté Chioggiában (Toffolo), a Black Comedy (Harold Corringe), a Szeget szeggel (Vincentio), A néma levente (Agárdi Péter), Az ember tragédiája (Az Úr; Péter apostol; Patriarcha; Bábjátékos; Aggastyán), A Karamazov testvérek (Fjodor Pavlovics Karamazov; Törzskapitány), az Ahogy tetszik (Olivér), A vád tanúja (Leonard Vole), A vihar (Gonzalo), a Peer Gynt (Aslak), a Jó estét nyár, jó estét szerelem (Feketeruhás), az Egy őrült naplója (Popriscsin), a Bánk bán (Simon bán; Petur bán), a Hamlet, dán királyfi (Hamlet atyjának szelleme; Polonius), az Úri muri (Csörgheő Csuli), a Játék a kastélyban (Gál), az Édes Anna (Vízy), az Eszter hagyatéka (Endre), a Szentivánéji álom (Égeus), a Pillantás a hídról (Alfieri), a Caligula helytartója (I. Agrippa) vagy Az eltört korsó (Tócsa Vitus).

Körtvélyessy Zsolt a Száll a kakukk fészkére című előadásban (fotó: Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház)

Jelenleg olyan darabokban láthatjuk Kecskeméten, mint A revizor (Uhovjortov), a Rükverc, a Légy jó mindhalálig (István bácsi), a Száll a kakukk fészkére (Ruckly) vagy a Ballada a 301-es parcella bolondjáról (A cvikkeres).

A színház mellett 1960 és 2000 között gyakrabban tűnt fel játékfilmekben (Fűre lépni szabad, Csend és kiáltás, Fényes szelek, Égi bárány, A vörös grófnő, Az elvarázsolt dollár, Hamis a baba, a Kék Duna keringő, A három testőr Afrikában, Honfoglalás) és sorozatokban (Rózsa Sándor, Linda, Kisváros) egyaránt. Az országos ismertséget a Barátok közt hozta meg számára, a szappanopera indulása óta alakította Hoffer Józsefet, egészen 2004-ig.

1982-ben Déryné-díjat, 1985-ben Jászai Mari-díjat, 2013-ban Pepita-díjat kapott. 2013-ban érdemes művésszé, 2019-ben kiváló Művésszé avatták.

Kiemelt kép: Körtvélyessy Zsolt (fotó: Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház)