A MÁV Szimfonikus Zenekar október 13-án Korszakok zenéje címmel ad hangversenyt a Zeneakadémián Farkas Róbert vezényletével, amelyen Mozart remekművei mellett két neves kortárs magyar zeneszerző, Eötvös Péter és Dubrovay László szerzeményei is felcsendülnek.

A zeneművek közötti kapcsolat lényege, hogy a ma élő zeneszerzők művei részben témájuknál fogva, részben zenei formájuk tekintetében szorosan kötődnek régi korok hagyományaihoz. Eötvös Péter a világ egyik legelismertebb zeneszerzője, zenepedagógus és karmester számos hazai és nemzetközi állami és szakmai díj birtokosa. Korunk zenei életének egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb személyiségének tekintik. A hangversenyen elhangzó Cello Concerto Grosso című művét 2011-ben mutatta be Berlinben a Berlini Filharmonikus Zenekar. A csellóversenyt öt nagyzenekar – a Berlini Filharmonikusok mellett a zürichi Tonhalle Zenekara, a norvégiai Bergeni Szimfonikusok, a kanadai Toronto Symphony Orchestra, és a dél-koreai Seoul Philharmonic Orchestra – megrendelésére komponálta. A mű különlegessége, hogy a cselló szólistán kívül a szimfonikus zenekar csellistái is párbeszédet folytatnak a nagyzenekarral, erre utal a Concerto grosso cím. A zeneművet Várdai István gordonkaművész szólójátékával hallhatja a közönség.

Dubrovay László (Fotó: Czimbal Gyula/MTI)

Dubrovay László zeneszerző operát, táncjátékot, zenekari, kórus és elektronikus zenei műveket is komponált már. A mostani koncerten felcsendülő Faust, az elkárhozott című balettjét az egyik legfontosabb és legmonumentálisabb alkotásának tartja. A Magyar Állami Operaház megrendelésére 1995-ben keletkezett mű története Goethe Faustjának első és második részét követi. A balettet 2016-ban mutatták be a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A táncköltemény anyagából négy zenekari szvitet állított össze, amelyek hanglemezen is megjelentek és hangversenyteremben is előadhatók. Ezen az estén az első szvitet hallhatja a közönség a MÁV Szimfonikus Zenekar előadásában.

A két kortárs darab előtt Mozart A varázsfuvola című operájának közkedvelt nyitánya csendül fel, amelyet 1791. szeptember 30-án, Mozart vezényletével Bécsben mutattak be. A hangverseny zárásaként Mozart legszemélyesebb hangvételű szimfóniáját, a g-moll szimfóniát hallhatja a közönség.

Kiemelt kép: Eötvös Péter (Fotó: Csiby Szilvia)