Rendhagyó nyár elébe néz a fejér megyei teátrum, ugyanis rendhagyó módon idén nem láthatnak a nézők új szertartásjátékot, hanem egy különleges múltidézés keretében három estén át (augusztus 14-16.) az elmúlt nyarak előadásait nézhetjük újra/meg egy óriáskivetítőn.

A vetítéseket a Rákóczi Szövetség színjátszó táborának előadása előzi meg, akik egy hét alatt hoznak létre egy félórás műsort, amihez a korábbi Koronázási Szertartásjátékokból merítenek ihletet. Írója és rendezője Lőrincz Zsuzsa, koreográfusa Molnár G. Nóra, a beszédtechnikát pedig Egyed Attila tartja. Az érdeklődők három alkalommal tekinthetik meg a fiatalok művét a Bartók Béla téren (ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek). Ugyanitt kapnak helyet a korábban említett vetítések is: elsőként augusztus 14-én, szombaton, 20 órától nézhetjük meg a III. Béla – Az aranykor trónusán című szertartásjátékot a címszerepben Hirtling Istvánnal, rajta kívül pedig olyan színészek szerepelnek még a darabban, mint Trokán Nóra (Antiochiai Anna), Trokán Péter (Manuel császár) és Závodszky Noémi (Eufrozina anyakirályné).

Augusztus 15-én, vasárnap szintén este nyolctól a II. András – Csillaghullásban álmodó folytatja a vetítések sorát. A király bőrébe Sághy Tamás bújik, feleségét, Merániai Gertúdot pedig Varga Gabriella alakítja. Árpád-házi Szent Erzsébet szerepében Osváth Judit tűnik fel, a koronázó érseket Körtvélyessy Zsolt testesíti meg, Mihályi Győző pedig narrátorként működik közre. És nem csak itt, de az augusztus 16-án, hétfő estére tervezett IV. Béla – Az élet magja című szertartásjátéknál is. IV. Bélaként Lábodi Ádám látható, rajta kívül Kubik Anna (Laszkarisz Mária), Sághy Tamás (Batu khán) és Varga Lili (Szent Margit) erősíti a szereplőgárdát.

A Vörösmarty Színházban egyébként több, a Koronázási Szertartásjátékokhoz kapcsolódó kiállítást is megnézhetnek az érdeklődők augusztus 13-tól 31-ig (a színház nyitvatartási idejében): a bábkészítő táborok legjobb pillanatait egy fotókiállítás idézi meg Somogyi Győző óriásbáb-rajzaival kiegészülve, az elmúlt évek játékait pedig a kihelyezett jelmezek jelenítik meg.

Kiemelt kép: Jelenet a III. Bélára fókuszáló szertartásjátékból (Fotó: Vörösmarty Színház)