Ma ünnepli 85. születésnapját Korniss Péter Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas magyar fotográfus, fotóriporter, a Nemzet Művésze.

Korniss Péter 1937. augusztus 4-én, Kolozsváron, Erdélyben született, később családjával együtt Budapestre költözött. Itt kezdte el 1955-ben az ELTE jogi karát, de 56-ban el kellett hagynia az iskolát, így a rákövetkező években segédmunkásként dolgozott különböző helyeken. Az 50-es évek végén a budapesti Fényképész Szövetkezetnél kezdett dolgozni, majd ’61-ben lerakta a fényképész szakvizsgát. A rákövetkező három évtizedben a Nők Lapja szerkesztőségében dolgozott mint fotóriporter, később szerkesztő, 1991-től pedig közel egy évtizeden át a Színház című folyóirat képszerkesztője volt.

Korniss Péter: Falusi iskolások-1973 (Forrás: maszol.ro)

Hosszú, több mint hatvan éves pályafutására jellemző a dokumentarista fényképészet, vagyis az események valósághű ábrázolása. Munkássága kezdetén néptáncot és az erdélyi hagyományos paraszti életformát és kultúrát fotózta, amihez élete során rendszeresen visszatér, ez adja életművének egyik legjelentős szeletét.

1978-tól kezdett foglalkozni a a vidékről Budapestre utazó és ott dolgozó vendégmunkások életével, ezeknek a pillanatoknak a megörökítésével, amit tíz évvel később A vengégmunkás című könyvben gyűjtött egy csokorba. Korniss a 90-es években, korábbi alkotásaitól eltérően, beállított képekkel kezdett foglalkozni, amelyeken jól látszódik a hagyományos és a modern világ éles ellentéte.

Korniss Péter: A kertben – 1982 (Forrás: Papageno)

A társadalmi változások, a generációk és korok közötti idő múlása, illetve ellentéte jól megfigyelhető munkáiban. Az egyik leghíresebb magyar fotóművész, számos hazai és külföldi szakmai szervezet tagja, 1983-tól az amerikai W. Eugene Smith Memorial Fund nemzetközi tanácsadó testületnek, ’84-től az amszterdami World Press Photo nemzetközi tanácsadó bizottságának tagja. 1999-ben kapta meg a Kossuth-díjat, 2004-ben a Pulitzer-emlékdíjat és 2014-ben a Nemzet Művésze címmel tüntették ki.

Kiemelt kép: Korniss Péter (Fotó: Kaszás Tamás, Forrás: Capa Központ)