Szeptember elején rendezik meg a Tháliában a Vidéki Színházak Fesztiválját, melyre több különleges előadást is meghívtak a szervezők. Az egyik legegyedibb a békéscsabai Jókai Színház produkciója, melyet csak 18 éven felüli nézőknek ajánlanak. A Vénusz nercben budapesti vendégjátékára szeptember 7-én délután 4 órakor kerül sor.

David Ives az amerikai kortárs drámairodalom egyik kiemelkedő alakja, aki egyfelvonásos színműveivel szerzett hírnevet magának, és miattuk érdemelte ki a rövid darabok mestere címet, mellyel 1997-ben illette őt a The New York Times. Már elképesztően fiatalon megmutatkozott Ives irodalmi érzéke, kilencévesen írta első drámáját, melyet számtalan további színmű, regény, forgatókönyv, fordítás és adaptáció követett. Átdolgozta többek között Moliére, Georges Feydeau és Mark Twain műveit, valamint a 17. és 18. században megjelent klasszikus komédiák legjavát.

Jelenet a Vénusz nercben című előadásról (fotó: A-TEAM/Nyári Attila)

Hatalmas tudás és tapasztalat, valamint remek drámai érzék birtokában vetette papírra 2010-ben erotikus színművét, a kétszereplős, egyfelvonásos drámáját, a Vénusz nercbent. A darab a New York-i ősbemutató után nagyon hamar bekerült a Broadway-re, ahol a női főszereplő alakítása Tony-díjat ért. Ha egy színmű a szerelemről beszél, általában az őszinte, tiszta érzésekről szól, „a Vénusz nercben viszont a másik végletről, egy önmagát is feladni képes személyről, aki nem valakibe szerelmes, hanem maga a szerelem fogalma érdekli” – mesélte a darabról a tavaly decemberi olvasópróbán a rendező, Tege Antal. A korhatár kapcsán hozzátette, hogy jó ízléssel nyúlnak a darabhoz, de azért buja, erotikus előadást készítenek.

A Vénusz nercben egy színház a színházban történet, melyben megjelenik a mazochizmus is, ezért érthető a korhatáros jelző, és az, hogy színházi plakátoktól némiképp szokatlan módon megjelent a tévéképernyőkről olyan jól ismert piros 18-as karika. Az alkotók ezt az amúgy is modern darabot még közelebb hozták a mához, a magyar viszonyokhoz, így lett Thomasból Tamás, az amerikai történetből magyar, és így kapott helyet benne a Hobo Blues Band is.

Jelenet a Vénusz nercben című előadásról (fotó: A-TEAM/Nyári Attila)

Az események egyik főszereplője Tamás, a pályakezdő rendező-drámaíró, aki meghallgatást tart új darabjának főszerepére, mely az osztrák Leopold von Sacher-Masoch klasszikus erotikus regényének színpadi változata, a Vénusz nercben. A válogatásra jócskán megkésve érkezik Vanda, a vagány, látszólag teljesen szétszórt színésznő, és a két fiatal élete ebben a színházi helyzetben menthetetlenül összefonódik. Kiderül, hogy Vanda igazi sugárzó tehetség, ráadásul sokkal többet tud a színházról és a férfilélekről, mint első pillanatban sejtenénk.

Tamást Czitor Attila, Vandát Földesi Ágnes Villő alakítja. A magyar szöveget Várady Szabolcs írta, a díszlet és jelmez pedig Kiss Kata munkáját dicséri. Az előadást a Jókai Színházban különleges helyszínen, a szobaszínházzá alakított, egykor raktárhelyiségként is szolgáló régi büfében, az Intimtérben játsszák. A budapesti vendégjáték helyszíne a Thália Színház Arizona Stúdiója lesz, ahol a kis tér megfelelő atmoszférát biztosít majd ennek a szenvedélyes, finoman szólva sem hétköznapi szerelmi történetnek. A Vénusz nercben elgondolkodtató látkép színházról, művészetről, felkavaró és szemérmetlen vallomás férfi és nő állandó, lüktető harcáról, erotikus álmokról, túlfűtött vágyakról.

Az előadást szeptember 7-én 16 órakor láthatja a budapesti közönség a Thália Színházban. Jegyek már kaphatók.

Jasinka Ádám írása

Kiemelt kép: Jelenet a Vénusz nercben című előadásról (fotó: A-TEAM/Nyári Attila)