Július 1-jén mutatja be a Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyházban Az álruhás kertészlány című darabot Almási-Tóth András rendezésében, a San Diegó-i Opera Neóval együttműködve – a vígopera pályakezdő amerikai és magyar operaénekesek előadásában az évadban egyetlen alkalommal lesz látható.

Lagonero város elöljárója, Don Anchine (Eric Laine) házában unokahúga, Arminda (Brassói-Jőrös Andrea) esküvőjére készülnek, aki Belfiore grófhoz (Szeleczki Artúr e.h.) készül hozzámenni, nem tudva, hogy vőlegényét a bűntudat marja, amiért egy évvel korábban féltékenységi rohamában előző kedvese, Violante Oneste márkinő (Öznur Tülüoğlu) halálát okozta. A tette elől menekülő gróf nem is sejti, hogy a márkinő életben maradt, és szerelmét hűségesen követve Don Anchine házában állt kertészlánynak Sandrina néven, szolgája, Roberto (Kyle White) kíséretében, aki eközben ugyancsak kertészként, Nardo álnéven Don Anchine szobalányának, Serpettának (Brindás Boglárka e.h.) teszi a szépet. A cseléd ugyanakkor a gazdájába szerelmes, és féltékenyen figyeli, hogy ő ezalatt az álruhás kertészlányt tüntetné ki figyelmével. Az esküvőre érkező Ramiro lovag (Anna Trombetta) mindeközben pedig a menyasszony Armindában fedezi fel korábbi kikosarazóját, akinél ismét próbát tesz, vagy legalábbis Belfiorét igyekszik gáncsolni a ház ura előtt.

Az 1775-ben a müncheni Salvatortheaterben bemutatott Az álruhás kertészlány fontos állomás az akkor még 19 éves, útját kereső, de a zsenialitását már meg-megcsillogtató zeneszerző kibontakozása irányában. A darab zenéjét tekintve a korai Mozart-operák legsikerültebbje, a vígoperák és az opera seriák stílusjegyeit egyaránt magán viseli, története azonban jobbára a kor színházi toposzaiból építkezik. Az álruhás kertészlányt először 1987-ben mutatta be a Magyar Állami Operaház Boschán Daisy rendezésében, a zenéjét azonban Hevesi Sándor már 1924-ben felhasználta Goldoni A fogadósnő című darabjának adaptációjához. Almási-Tóth András új rendezése egy elvont, szellemes, mégis abszurd világba helyezi a cselekményt, amiben Fügedi Balázs vizuális tanácsadó, Márton Richárd jelmeztervező és Pillinger Tamás világítástervező volt segítségére. A produkció a San Diegó-i Opera Neóval együttműködésben jött létre, amelynek alapító művészeti igazgatója Kozma Péter, az előadás karmestere. Az amerikai változat 2022. július 1-jei magyarországi bemutatóját követően augusztus 5-én debütál az Egyesült Államokban, majd a Mítosz & történelem évad részeként 2023 júniusában tartja a magyar változat premierjét az OPERA.