Különleges bemutatóra készül a Szegedi Nemzeti Színház és az Újvidéki Színház: Pintér Béla Parasztopera című drámáját állítják színpadra közösen, mégpedig Keresztes Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti igazgatójának értelmezésében.

Pintér Béla és Társulata 2002 októberében mutatta be az opera formában feldolgozott balladisztikus történetet, amelyet azóta számos más alkotóközösség is repertoárjára tűzött, annak ellenére, hogy az egész műben mindösszesen három prózai mondat van csak, tehát rettenetesen embert próbáló minden színművésznek, aki színpadra lép benne. Így biztos, hogy nem lesz könnyű dolga a szegedi színészeknek sem (Sziládi Hajna, Borsos Beáta, Bognár Anna, Ferencz Nándor, Vicei Zsolt, Káli Gergely), akikhez négyen csatlakoznak az Újvidéki Színház társulatából (Elor Ermina, Huszta Dániel, László Judit, Pongó Gábor).

A görög tragédiáktól, a Camus-féle félreértéseken át a cseh vígjátékokig minden benne van a Parasztoperába. – mondta a rendező az olvasópróbáján. – Elroncsolódtak a gyökerek, mégis ragaszkodunk azokhoz a dolgokhoz, melyeket örököltünk. Ennek ellenére bennünk van egyfajta kényszer az alkalmazkodásra, ami zavart szül bennünk. Ez adja a történet groteszkségét. Láthatjuk majd, miként vezetik félre az embert az ösztönök. Ez egy tömör, a kultúránk mélyéről fakadó történet, genetikailag a miénk. A mi feladatunk megszólaltatni a maga mélységeiben.

Kiemelt kép: Keresztes Attila és Barnák László a Parasztopera olvasópróbáján (Fotó: Szegedi Nemzeti Színház)