Éjjel-nappal működő könyvkölcsönző automatát adtak át hétfőn Budapesten, az Országos Idegennyelvű Könyvtár épületében: a magyar fejlesztésben készült automata alkalmas az olvasók által előrendelt könyvek vagy más dokumentumok kiadására és visszavételére. 

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár épületének bejáratánál található automata kiegészíti a szakszerű könyvtárosi tevékenységet, az online, előre megrendelt könyveket a nap bármely szakában olvasójeggyel és PIN-kóddal lehet kikölcsönözni. „Adódhat olyan élethelyzet, hogy a nyitvatartási időben nem tudjuk visszavinni a lejárt könyveket, az automata segítségével azonban ezt bármikor meg lehet tenni” – mondta el Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatója. Az Országos Idegennyelvű Könyvtár tavaly december óta része az OSZK-nak, a szakkönyvtár a magyarországi nemzetiségek információ- és dokumentumellátásának központja, emellett gyűjti az eredeti nyelvű világirodalmi, nyelvészeti és külföldi zenei dokumentumokat, az intézmény egyedülálló zenei gyűjteménnyel rendelkezik. Rendszeresen szerveznek koncerteket, felolvasóesteket, könyvbemutatókat és más kulturális programokat. A magyar olvasók mellett a fővárosban élő külföldiek közül is sokan keresik fel a könyvtárat. 

A magyar fejlesztésben létrejött könyvautomata a fővárosban elsőként biztosítja 24 órában a hozzáférést az olvasóknak a dokumentumokhoz. Balogh-Madár Emese, az V. kerület Belváros-Lipótváros alpolgármestere szerint a könyvkölcsönző automata kiváló példa arra, hogy az olvasás mindig tud alkalmazkodni az aktuális kor elvárásaihoz, megőrizve a rá jellemző klasszikus értékeket.

Kiemelt kép: Könyvkölcsönző automata az Országos Idegennyelvű Könyvtár épületében. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)