Április 16-án, Amikor felejteni nem lehet címmel mutatják be a Venezuelában született, jelenleg Spanyolországban élő, magyar felmenőkkel rendelkező Sandy Juhász kötetét a Cervantes Intézetben, két nappal később pedig A canudosi háború és annak hatása a latin-amerikai és magyar irodalomra címmel tartanak kerekasztalbeszélgetést. 

Sandy Juhász egyetemi tanulmányai alatt hallgatott irodalmat, majd szabadúszó kreatív szakemberként televízióban és rádióban dolgozott producerként, forgatókönyvíróként és kreatív igazgatóként, de a színészi pályán is kipróbálta magát. Költői munkásságára fontos hatással voltak Edda Armas és Armando Rojas Guardia költészeti workshopjai. Versei több venezuelai antológiában is megjelentek. Amikor felejteni nem lehet című regényének főszereplője László, akit legjobb barátja meggyilkolásának bűntudata gyötör. Két időszakban zajló történelmi esemény, a magyarországi 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a venezuelai konfliktusok közé „szorul”. Ezek adják a regény színterét, amely a száműzetéstől, az erőszaktól, az összetartozás érzésétől, az árulástól és az emlékezéstől a szerelem csapdáihoz vezet. 

Április 18-án izgalmas irodalmi részleteket ismerhetnek meg az érdeklődők a canudosi háború Latin-Amerikában és Magyarországon megfigyelhető irodalmi és kulturális hatásairól. Fernando Iwasaki, Dr. Gulyás András magyar diplomata és műfordító és Faix Dóra filológus beszélgetnek a canudosi háborúról (1896-1897), amely Brazíliában az egyik legfontosabb konfliktusa volt a monarchia bukása és a köztársaság bevezetése közötti időszakban. 

A programokon való részvétel ingyenes.

Kiemelt kép: Sandy Juhasz (Fotó: Letralia)