A kétnapos konferenciát október 15-én és 16-án a Katona József Színház K:antinjában rendezik meg, ahol összesen 19 előadást hallgathatnak meg az érdeklődök. Radnai Annamária, Jászai Mari–díjas dramaturg, egyetemi tanár és műfordító pályafutását a József Attila Színház segédrendezőjeként kezdte, majd a Színművészeti Egyetem elvégzése után a Radnóti Miklós Színház, valamint a Centrál Színház tagja volt egészen 2006-ig. 2011-től a Katona József Színház dramaturgja, 2014-től pedig egyetemi docensként is dolgozott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Az emlékkonferencián elhangzó előadások azt kívánják bemutatni, hogy mi is pontosan egy dramaturg feladata, mi történik, mielőtt a szöveg elhangzik az első olvasópróbán, illetve hogyan változik a mű a próbafolyamat alatt. Mindemellett az előadók összefüggést keresnek a színház műsora, arculata és a dramaturgok munkája között is, így világítva rá erre a sokrétű munkára.

A kétnapos rendezvény A dramaturgia és a dramaturg változó helyzete a 21. században címet kapta: több szempontból, hazai szemszögből és nemzetközi kitekintéssel is vizsgálják a dramaturg szerepét a kortárs művészeti térben, és bemutatják az utóbbi évtizedekben tapasztalt változásokat. A rendezvényen kiderül az is, hogyan változott a klasszikus dramaturgi szerep, mit jelent egy dramaturg esetében a határátlépés, mit csinál egy teatrológus. A  résztvevők megismerhetik a Lábnyommentes Dramaturgia alapvetéseit is, illetve szó esik még a dramaturg autonómiájáról, valamint az olyan speciális szegmensekbe is betekintést nyerhetnek a hallgatók, mint a rádió- vagy a magyar állami operaházi dramaturgia.

Az előadók minden esetben saját gyakorlati tapasztalataikat osztják meg, így az érdeklődők első kézből ismerhetik meg azokat a kérdéseket, amelyeket a Csehov-drámák vetnek fel, de tematizálódik az adaptáció Knut Hamsun Éhsége és Térey János Káli holtakja kapcsán, míg a közös alkotás lehetőségeit civilekkel zajló projekteken, részvételi színházi előadások, valamint a Hólyagcirkusz Társulat munkáin keresztül mutatják be. A rendezvény első napján előadást tart többek között Radnóti Zsuzsa (dramaturg), Szabó-Székely Ármin (Katona József Színház, Örkény Színház, Hodworks), Boros Kinga (Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem), Trencsényi Katalin (dramaturg), Török Tamara (Katona József Színház), Kovács Dominik és Kovács Viktor (ELTE-BTK Irodalomtudományi Doktori Iskola) is. A második napon pedig Sediánszky Nóra (nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház), Cseicsner Otília (ELTE-BTK), Orbán Eszter (szabadúszó dramaturg), Rácz Attila (SZFE doktori Iskola), Bíró Bence (FreeSZFE doktorandusza), Róbert Júlia (MU Színház), Végh Ildikó (Katona József Színház) és Kiss Csaba (rendező, szombathelyi Weöres Sándor Színház) előadását hallhatják az érdeklődők.

A részletes program a Katona József Színház oldalán érhető el.

Kiemelt kép: Radnai Annamária (Fotó: Horváth Judit)