50 évvel az eredeti megjelenés után ismét kiadták Koncz Zsuzsa Jelbeszéd című lemezét, ezúttal két dal eddig nem ismert változatával és egy vadonatúj szerzeménnyel, a Jelbeszéd 2.0-val.

1973-ban jelent meg az akkor már befutott Koncz Zsuzsa ötödik lemeze a Jelbeszéd. Ha az album címe nem is ismerős, a rajta szereplő dalok biztosan, ekkor csendült fel először a Kertész leszek, vagy éppen a Ha én rózsa volnék.

A lemez sikeréhez hozzájárult a szövegek nagy részét szerző Bródy János, de az Illés zenekar is, akik feloszlásuk előtt utoljára játszottak együtt. Több megzenésített költemény is felbukkan, mint a korábban említett Kertész leszek József Attilától, de Petőfi Sándor verse a Nem ver meg az isten is.

1973-ban a novemberi megjelenést követően már több mint tízezer példányt adtak el, egészen addig míg terjesztését fel nem függesztették társadalomkritikus dalszövegei miatt. Az énekesnő ezt nem élte meg kudarcként, sokkal inkább levont belőle egy rendkívül fontos következtetést: ez tényleg fontos lehet, érdemes komolyan vennie a pályáját.

2023-ban Závodi Gábor közreműködésével a teljes hanganyag megújult, nem csupán a Ne sírj kedvesem és a Bolyongok. Az újbóli megjelenés tiszteletére szerezte Bródy János a Jelbeszéd 2.0 című dalt Koncz Zsuzsának.

Kiemelt kép: Koncz Zsuzsa (Fotó: Nerpel Nikoletta)