Március 23-án a Zeneakadémián ünneplik Dubrovay László 80. születésnapját: a Nemzet Művésze címmel és Kossuth-díjjal is kitüntetett zeneszerző alkotásait Balázs János zongoraművész és Pálfalvi Tamás trombitaművész szólaltatja meg a Budafoki Dohnányi Zenekarral a Nagyteremben.

A műsorban két szimfonikus alkotása, a 2000-es millenniumi eseményekre írt Ünnepi zene és az 1997-es Magyar szimfónia foglal keretbe két concertót: az 1988-ban bemutatott 2. zongoraversenyét és a 2002-es 2. trombitaversenyét. E kettőben világhírű magyar szólisták játszanak majd, előbbiben Balázs János, utóbbiban Pálfalvi Tamás. Az esten a Budafoki Dohnányi Zenekar működik közre, Guido Mancusi vezényletével. A zeneszerző rendkívül gazdag életművéből – mintegy 200 kompozícióból – azon szempontok szerint válogattak a műsor összeállítói, hogy mivel általában négy mű elegendő egy koncertre, továbbá mert Dubrovay sok zenekari és versenyművet írt, legyenek ezek az est fókuszában. Az Ünnepi zene adta magát, hiszen mégiscsak ünneplésről van szó, a Magyar szimfónia mellett pedig azért döntöttek, mert már tizenegy zenekar nagyjából húsz alkalommal előadta, ami manapság egy kortárs műnél ritkaságszámba megy.

Dubrovay saját elmondása szerint munkásságával a Bartók Béla által megkezdett utat kívánta folytatni, olyan elvek alapján, ahogyan ő komponált. „A bázist a népzenén alapuló magyar kultúra adja, ami pedig a korszerűséget illeti, ma már Bartók idejéhez képest más eszközök is rendelkezésre állnak, az új akusztikai kutatások eredményei, a modern hangszerek és technológiák, valamint az előadók kiváló, virtuóz képességei. Mindezek új zenei nyelv lehetőségét teremtették meg nekem arra, hogy a gyökerekből táplálkozva újfajta hangzást hozzak létre.” 

Kiemelt kép: Dubrovay László (Fotó: Czimbal Gyula/MTI)