Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából szeptember 6-án, pénteken 18 órai kezdettel koncertszínházi előadást tartanak a székesfehérvári Csók István Képtárban.

Csáth Géza 1919 szeptemberében elborult elmével vetett véget életének, amelynek mindvégig tanúja volt a barát, játszó- és írótárs unokatestvér, Kosztolányi Dezső. Utóbbi visszaemlékezései és Csáth önéletrajzi ihletésű írásai, naplórészletei, festményei és zeneművei adják az előadás alapját, amely A varázsló kertje címet viseli. A lírai és prózai keretben felcsendülő, különös világú és csak kéziratban fennmaradt Csáth dallamok közelebb hozhatják mindannyiunkhoz a morfium rabságából kiutat nem találó, tragikusan rövid életű alkotót.

Kosztolányi Dezsőt Hirtling István színművész formálja meg, a koncertszínházi előadás további szereplői: Elek Szilvia zongoraművész, Fahidi Patrícia hegedűművész és Kiss Tivadar operaénekes. Csáth Géza és Kosztolányi Dezső írásaiból, valamint Csáth Géza zeneműveiből összeállította, szerkesztette és az előadást rendezte: Elek Szilvia. A program a Budapesti Filharmónia Társaság támogatásával valósul meg, a produkcióra 500 forintos egységáron válthatók jegyek elővételben és a helyszínen egyaránt.

Kiemelt kép: Hirtling István (Fotó: Éder Vera / MMA)