Szeptember 24-én mutatják be a Szegedi Nemzeti Színház kisszínházában Richard Alfieri komoly komédiáját, a Hat hét, hat táncot Fekete Gizi és Mezei Zoltán főszereplésével. A darab eredetileg 2011-ben, Los Angelesben debütált, azóta viszont világhírnévre tett szert és előszeretettel játsszák a Föld legnagyobb teátrumaiban – többek között Magyarországon is, hiszen a hazai ősbemutatója 2006-ban volt a Thália Színházban Kulka Jánossal és Vári Évával. 

Ősztől azonban a szegedi közönség is jegyet válthat majd a Pálfi Zoltán rendezésében, Parti Nagy Lajos fordításában, az egri Pinceszínház és a Szegedi Nemzeti Színház közreműködésében létrejött előadásra, amely tabudöntögető történettel rendelkezik: a középpontban egy nyugdíjas lelkészfeleség (Fekete Gizi) és egy meleg tánctanár (Mezei Zoltán) kapcsolata áll, ami eleinte ellenséges és hűvös, később viszont egyre közelebb kerülnek egymáshoz. A Hat hét, hat tánc egyszerre szórakoztat, tesz fel lényeges kérdéseket és beszél olyan fontos témákról, mint a barátság, a szerelem, a betegség és az elfogadás.

„Nem szeretném erőszakkal aktualizálni a darabot, hiszen az önmagáért beszél, ha bármit ráerőltetnénk, az csak rosszat tenne az írott anyagnak. A szerző nem is olyan régen, nagyjából húsz évvel ezelőtt valamiért így írta meg, én pedig azt szeretném megrendezni, amit ő leírt. Azt gondolom, ma is minden fontos gondolat benne van. De az is benne van, hogy a mai világ semmiféle mássággal nem tud mit kezdeni, így a darab meleg főszereplőjével, egy tánctanárral sem. Engem nemrégiben egy hajszál választott el attól, hogy kerekesszékbe kerüljek, át tudom érezni, mit jelent az, ha valaki más lesz a társadalomban. Legyen az meleg, vagy kerekesszékes, nem nagyon tudunk mit kezdeni vele. Alapvetően erről szól majd az előadás, és a mindennapi hazugságainkról, amik egyre jobban aláássák az életünket” – mondta el Pálfi Zoltán rendező a darab egyik próbája előtt a szeged.hu-nak.  

Kiemelt kép: Fekete Gizi és Mezei Zoltán a Hat hét, hat tánc próbáján (Fotó: szeged.hu)