Vers a peronon címmel indult irodalmi kezdeményezés, amely során 13 Balaton-parti vasútállomáson hallhatók magyar költők versei.

A balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület egy esztendeje működő civil szervezet, amelynek alapvető tevékenysége az értékmegőrzés és értékátadás. Ennek egyik konkrét megnyilvánulásaként tavaly az almádi strandokon naponta hangzottak el versek klasszikusoktól és kortárs költőktől. A Vers a parton irodalmi eseménysorozathoz csatlakozott idén Balatonfűzfő és Alsóörs is, ők is közlik az egyesület által szervezett és rögzített felvételeket.

A MÁV Dél- és Nyugat-Dunántúli Igazgatósággal közösen idén elindították a Vers a peronon nevezetű irodalmi akció is, amely a nemzeti összetartozás napján, a békediktátum 100. évfordulója alkalmából Juhász Gyula Trianon című versével vette kezdetét. A 95 nyári napon összesen 38 verset hallgathatnak meg az érdeklődők a balatonalmádi, a balatonfűzfői és az alsóörsi strandokon, valamint 13 vasútállomáson, többek között Alsóörsön, Balatonalmádiban, Balatonfüreden, Révfülöpön, Siófokon és Zamárdiban. Petőfi Sándor, Ady Endre, Radnóti Miklós, Csukás István, Kosztolányi Dezső és Reményik Sándor versei olyan színészek előadásában lesznek hallhatók, mint Für Anikó, Tóth Ildikó, Csuja Imre és Gáspár Sándor, de a fiatalabb színészgeneráció is képviselteti magát (Halas Adelaida, Holecskó Orsolya és Nagy Péter). Varró Dániel, Kemény István, Szabó T. Anna, Géczi János és Szálinger Balázs saját műveiket adják majd elő, egy korábbi felvételnek köszönhetően pedig a Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Pitti Katalin is hallható lesz, valamint a Heaven Street Seven és a Budapest Bár zenésze, Szűcs Krisztián, és Likó Marcell a Vad Fruttikból is közreműködik a versfolyamban.

Kiemelt kép: Csuja Imre (fotó: Péter László)