Már megtekinthető Orlai Petrics Soma Szép Ilonka című, nyolc darabból álló olajkép együttese a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A Vörösmarty Mihály 1883-as elbeszélő költeményét feldolgozó alkotást most láthatja először a nagyközönség múzeumi környezetben. A kiállítás kurátora dr. Mészáros Zsolt, látványtervezője Mihalkov György és mellette olyan képzőművészek alkotásai tűnnek fel, mint Birtalan Zsolt, Bondor Csilla, Körei Sándor és Uray-Szépfalvi Ágnes.

Orlai Petrics Soma a 19. századi magyar történelmi festészet meghatározó művésze volt, emellett gyakran merített ihletet az irodalomból, sőt, Vörösmarty Mihállyal másodunokatestvérek voltak. A Szép Ilonka-sorozat a Peterdi család rendelte meg, 150 évig az ő tulajdonukat képezte az alkotás. 1959-ben felajánlották a Petőfi Irodalmi Múzeumnak, de anyagi források hiányában nem tudták megvásárolni, azonban 2018-ban a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programjának jóvoltából a Petőfi Irodalmi Múzeumba került.

A Szép Ilonka-ciklus ékes példája a képzőművészet és az irodalom harmóniájának, az alkotás négy központi motívuma: a vadászat, a virág, az ablak és a természet olyan kapcsolódási pontok, amelyeken keresztül a képeket és a verset összehangoltan tudjuk befogadni. Orlai Petrics műve mellett számos kortárs alkotást is megtekinthetünk a kiállítás keretein belül, amelyek nem csupán párbeszédbe lépnek az eredeti alkotással, hanem ki is egészítik azt.

Kiemelt kép: A Szép Ilonka című festmény részlete (Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum)