Október 26-án felolvasószínházi előadásként debütál a Thomas Mann Halál Velencében című elbeszélése alapján készült produkció az Óbudai Társaskörben Koltai Róbert szereplésével, Gaál Ildikó rendezésében, Darvas Ferenc zeneszerző zenei közreműködésével.

Thomas Mann műve egy idősödő férfi legtitkosabb gondolatainak megvallása, aki érzi, sejti, hogy közeleg a vég, és azt is, hogy minden, ami igazán fontos, kimaradt az eddigi életéből. „A szó klasszikus értelmében nem igényelt rendezést a színrevitel” – árulta el Gaál Ildikó rendező. – „A főhős, Gustav Aschenbach, egyes szám harmadik személyben mesél, mintha valaki másról lenne szó, miközben mégis azonosul minden rezdülésével. A rendezői feladat itt az volt, hogy olyan szöveget alkossunk, ami ebben az előadásformban Aschenbach személyes útját, érzéseit interpretálja.” Gaál szerint, ha lecsupaszítjuk az eredeti elbeszélést, a történet egy öregedő férfi szerelméről szól, ami egy fiatal fiú iránt ébredt benne. Ennél azonban sokkal mélyebb üzeneteket hordoz és a kérdésfelvetései is sokrétűek. Az alapműben Aschenbach egyáltalán nem idős: ötvenes évei legelején tart, saját magára nézve mégis úgy érzi, túl van mindenen. Ez az érzésvilág nem életkor, hanem állapot, habitus, világlátás kérdése.

„A világirodalom óriása Thomas Mann, a Halál Velencében pedig egy elképesztő anyag. Nem határozom el előre, hogy az előadáson elszakadok-e majd a papírtól. A színpad általában arra való, hogy a megtanult szöveget előadjuk. Felolvasás esetében hatalmas a szabadság, de az ezzel járó felelősség is. Ehhez a remekműhöz hozzányúlni nem kis merészség, előadni pedig nem kevés koncentrációt igényel. A közönség jelenléte nagyon megemeli a dolgot, és ez segíti az előadót, én pedig boldogan és szívesen lubickolok olyan műben, amelyben érezni lehet a közönség lélegzetét” – mondta el Koltai Róbert. A felolvasószínházi változat zenéjét a színész gyakori színpadi partnere, Darvas Ferenc szerezte, aki egyben közreműködője is lesz az előadásnak. Az alkotóhármas megegyezése az volt, hogy legyenek szövegrészek, amelyekhez mindenképpen tartozzon zene, ezek képezik majd a zenei alapot, amit improvizatív motívumok egészítenek ki.

Kiemelt kép: Koltai Róbert (fotó: sarvarvar.hu)