Ma ünnepli 45. születésnapját Kolovratnik Krisztián, Súgó Csiga-díjjal kitüntetett színművész.

Budapesten látta meg a napvilágot, édesanyja Kozák Márta operaénekes. A budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban érettségizett, majd 1995–2000 között Horvai István osztályában a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója volt. Osztálytársa volt többek között Benkő Nóra, Hujber Ferenc és Nagy Ervin. 2000-2006 között a Vígszínház tagja volt, majd Barcelonában élt, hazatérését követően szabadúszóként dolgozott. Több idegen nyelven is beszél: angolul, németül és spanyolul is. Játszik zongorán, gitáron és tangóharmonikán, tanult hegedülni, sőt zeneszerzéssel is foglalkozik. Idegenvezetői és teniszoktatói képesítéssel is rendelkezik. Felesége Martinovics Dorina színésznő volt, akivel egy közös gyermekük született: Borisz.

Pályafutása során egyaránt szerepelt színházi, játék- és tévéfilmes produkciókban. Színpadi szerepei közé tartozik a Sok hűhó semmiért Don Juanja vagy a vígszínházi előadás Claudioja, a Vad nők Kígyó Sam és Mulatótulajdonos szerepei, A tavasz ébredése Lilow Jancsija, A makrancos Kata Curtiója, a Svejk Kereskedője, A vihar Ferdinándja, A szecsuáni jólélek Unokaöcs és Pincér szerepei, A három testőr Aramise, a Rómeó és Júlia Tybaltja, a Dühöngő ifjúság Jimmy Porterje vagy a Teljesen idegenek Roccoja.

Több nagy sikerű játékfilmben is feltűnt, mint például a Vakvagányok, a Sorstalanság, a Szabadság, szerelem, az Eszter hagyatéka vagy a Budapest noir. A tévénézők pedig a Szomszédok, a 200 első randi és A mi kis falunk című televíziós filmsorozatokban láthatták. Szinkronszínészként is számos karakternek kölcsönözte már hangját, például a Maffiózók, a Dr. Csont, a Tudorok vagy a Szívek szállodája filmsorozatokban.

Munkásságát 2003-ban Súgó Csiga-díjjal ismerték el.

Kiemelt kép: Kolovratnik Krisztián (Fotó: Meglepetés)